"Yıllarca Cemaat'le dans etmemişim gibi çek"

AKP'li Naci Bostancı'nın Ahmet Şık'ın gözaltına alınmasınailişkin yorumu, Bostancı'nın geçmişini akıllara getirdi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın gazeteci Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasına ilişkin yorumu, Bostancı’nın Cemaat’le AKP arasında adeta ‘köprü’ konumundaki misyonunu akıllara getirdi.

Bostancı, dün başkanlık teklifi görüşmeleri sona eren Anayasa Komisyonu’nda, gözaltında bulunan gazeteci Ahmet Şık için, “Bir an önce, ümit ederim serbest bırakılır. Ahmet Şık’ın bu çeteyle ilgili kitap yazdığı ve toplumu uyardığı doğrudur.” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Anayasa Komisyonu’nda gazeteci Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasını gündeme getirmesi üzerine, söz alan Bostancı, “Kararın siyasi operasyon olduğu, AK Parti tarafından yapıldığı söylemini reddediyorum. Bir an önce serbest bırakılır. Şık’ın bu çeteyle ilgili kitap yazdığı, toplumu uyardığı doğrudur” ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık’ın gözaltına alınma gerekçesinin “gazetecilik olup olmadığına” yargının karar vereceğini söyleyen Naci Bostancı, “Gazetecilik görevini yapan herkese karşı, demokratik duruşu olan herkesin saygısı vardır. Bizim de var” ifadelerini kullandı.

AKP-Cemaat ilişkilerinin simge ismi

AKP’li Naci Bostancı’nın, Şık’ın gözaltına alınmasına ilişkin, partisinin siyasi sorumluluğunu gözden kaçırmak adına bugün ‘naif’ yorumlarla olaya dair kaygı ve dileklerini ortaya koymaya çalışsa da, geçmişte Cemaat ile ilişkileri hafızalardan silinecek gibi görünmüyor.

AKP ile Cemaat ilişkilerinin simge isimlerinden biri olan Bostancı, Cemaat’in kapatılan yayın organı Zaman gazetesinde yıllarca yazarlık yapmış bir isim olarak biliniyor.

Şık’ın 2011 yılında emniyetteki Cemaat yapılanmasını gözler önüne seren “İmamın Ordusu” kitabını kaleme aldığı dönemde Bostancı, hem Zaman’da yazıyor, hem de Cemaat’in organize ettiği Abant Platformu toplantılarına oturum başkanlığı yapıyordu. Bostancı, o dönem emniyetteki Cemaat yapılanmasını ve suçlarını anlattığı kitap ve haberleri nedeniyle hedef olan Ahmet Şık’ı savunmak bir yana, Şık’ın bizzat dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından “bu bir kitap değil bomba” sözleriyle hedef gösterildiği AKP’de milletvekilliği görevindeydi.

Gülen mesaj yayımlamıştı

Bostancı 2012’de annesini kaybettiğinde ise Fethullah Gülen taziye mesajı yayımlamış ve Bostancı’dan şöyle bahsetmişti:

“Ufuk açıcı yazı ve makaleleriyle ülkemizin fikir hayatında mümtaz bir yeri olan Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı Beyefendiye…”