Yıldırım: Türk-Alman ilişkilerini sürdürmeye devam edeceğiz

Yıldırım, Alman Meclisi'nde kabul edilen kararın ardından Almanya ile ilişkilerin birdenbire kötüleşmeyeceğini, ancak bunun Türkiye’nin tepkisiz kalacağı anlamına gelmediğini ifade etti.

Yıldırım: Türk-Alman ilişkilerini sürdürmeye devam edeceğiz

Başbakan Binali Yıldırım, Alman Meclisi’nde kabul edilen kararın ardından Almanya ile ilişkilerin birdenbire kötüleşmeyeceğini, ancak bunun Türkiye’nin tepkisiz kalacağı anlamına gelmediğini ifade etti.

Yıldırım, Alman Meclisi’nden çıkan ‘soykırım’ kararını eleştirerek “bir hata” olarak nitelendirdi. Azerbaycan ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, “Bir avuç Ermeni lobisinin etkisiyle, dost ve müttefik Almanya’nın parlamentosunda alınan bu karar bir hatadır. Üzerinde hukukçuların anlaşmadığı, tarihçilerin ittifak edemediği bir konuda alınan bu karar, Türk milleti tarafından kabul edilemez, yok hükmündedir” ifadelerini kullanan Yıldırım, “Önümüzdeki günlerde bu kararın ne şekilde değerlendirileceğini enine boyuna ele alacaklarını” söyleyen Yıldırım, “Türkiye olarak gereken tavır ve davranış neyse bunu tereddütsüz yerine getireceğiz” dedi.
Türk-Alman ilişkileri
Başbakan Binali Yıldırım, kararın ardından Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerine dair açıklamalar da yaptı. Yıldırım, “Bu kararla Almanya’yla Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. Almanya’yla ilişkilerimizin bir anda kötüleşmesini de kimse beklememeli” dedi. “Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyen Yıldırım, bu işleri tarihçilerin konuşmasını istedi.
Yıldırım ayrıca 650 üyeli Alman Meclisi’nde sadece 250 milletvekilinin oylamaya katılmış olduğuna dikkati çekerek “Alman Parlamentosu’nun da bu kararı içine sindiremediğini ortaya koyduğunu” kaydetti. Yıldırım, “şartlar ne olursa olsun biz ilişkileri sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
“Bu kararın yansımaları ne olacak? Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştünüz mü” sorusuna ise Yıldırım, “herhangi bir temasımız olmadı. Karar metni ve büyükelçimiz geldi. İstişarelerden sonra gerekli karşılık verilecek” sözleriyle yanıtladı.
Türkiye ile Almanya’nın iki önemli müttefik olduğunu söyleyen Yıldırım, kimsenin ilişkilerin kötüleşmesini beklememesi gerektiğini, ancak Türkiye’nin de tepkisiz kalmayacağını ifade etti.