Yeni yılın ilk zamları

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını açıkladı. Önce para, sonra hizmet EPDK geçtiğimiz günlerde... View Article

Yeni yılın ilk zamları

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını açıkladı.

Önce para, sonra hizmet

EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı.

Yeni yapılan açıklamada konuya ilişkin sözler şu şekilde açıklandı,

Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek.”

Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi’nin Üretici Fiyatları Endeksi üzerinden zamlanması kararıyla, dünden itibaren geçerli sigara ve alkole 2,46 oranında zam geldi. Bu zamla birlikte 2 litreyi geçmeyen şişelerdeki rakıdan alınan ÖTV 79 TL’den 81 TL’ye, şaraptan alınan ÖTV 3,53 TL’den 3,61 TL’ye, biradan alınan ÖTV 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22’den fazla olanlar içinse artış 104,87 TL’den 107,44 TL olarak belirlendi.