Yeni Şafak'tan al haberi: ABD, Rusya ve İran Suriye'nin 3'e bölünmesinde anlaşmış

AKP'nin yarı resmi yayın organı sayılabilecek Yeni Şafak gazetesi, Türkiye'nin iflas eden Suriye politikasına kılıf uydurabilmek için ABD, Rusya ve İran'ın Suriye'de "adem-i merkeziyetçi bir çözümde" anlaştıklarını ileri sürdü.

Yeni Şafak'tan al haberi: ABD, Rusya ve İran Suriye'nin 3'e bölünmesinde anlaşmış

AKP’nin yarı resmi yayın organı sayılabilecek Yeni Şafak gazetesi, Türkiye’nin iflas eden Suriye politikasına kılıf uydurabilmek için ABD, Rusya ve İran’ın Suriye’de “adem-i merkeziyetçi bir çözümde” anlaştıklarını ileri sürdü.

Ancak “adem-i merkeziyetçi Suriye”, Aralık ayında Riyad’da yapılan “muhalifler” toplantısında da, bu toplantıya çağrılmayan Suriyeli Kürtlerin başını çektiği “Demokratik ve Özgür Suriye’nin İnşası Kongresi” ile oluşturulan Suriye Demokratik Kongresi’nde de çözüm olarak ortaya konulmuştu.

Yeni Şafak, Nusra Cephesi ve IŞİD’in ateşkes kapsamına alınmamasından şikayetçi

Yeni Şafak gazetesi haberinde, Suriye’de ABD ve Rusya arasında uzlaşmaya varılan ateşkesi “sözde” olarak nitelerken Nusra Cephesi ve IŞİD’in ateşkes kapsamında olmamasından şikayetçi oldu. “Muhalifler” diye nitelendirdiği cihatçı çetelerin, Rusya’nın Nusra Cephesi’ni öne sürüp kendilerini bombalayama devam edeceği iddialarını öne çıkartan gazete, böylece Nusra Cephesi ve IŞİD’in de ateşkes kapsamına alınmasını üstü kapalı olarak savunmuş oldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ateşkesin işe yaramaması durumunda bir B planlarının olduğu ve Suriye’nin bölünebileceği yönündeki sözlerini hatırlatan Yeni Şafak gazetesi, ABD’nin 12 Eylül 2012’de Libya’daki Büyükelçisi Christopher Stevens’in öldürülmesinin ardından Suriye’deki politikasını köklü bir şekilde değiştirdiğini ileri sürdü. Gazeteye göre, ABD Başkanı Obama’nın eski Danışmanı olan Philip Gordon’un hazırladığı “çatışmayı bitirmek ve adem-i merkeziyetçiliği güçlendirmek” konulu plan ABD tarafından devreye sokuldu ve ana politikalardan biri olarak uygulanmaya başlandı.

Kuzey Kürtler’e, büyük kentler Suriye’ye ve doğudaki çöller IŞİD’e

Gazete, haberinde, bu plan çerçevesinde PYD’ye ve savaş sahasında başarısız olduğunu ileri sürdüğü bazı seküler gruplara askeri destek veren ABD’nin, uluslararası bir askeri müdahale olmaksızın ülkedeki savaşı bitirmek ve Suriye’nin yönetilebilir bir biçimde bölünmesini sağlamak için harekete geçtiği ve Rusya ve İran’ın da kabul ettiği bölünme planına karşı çıkan Suriye muhalefeti bileşenlerinin ise IŞİD ve El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan Nusra Cephesi ile bağlantılı olduğu iddiasıyla hava bombardımanlarıyla yok edilmeye çalışılacağı iddialarına yer verdi.

Türkiye’nin cihatçıları Suriye’nin bölünmesine karşıymış

Yeni Şafak gazetesinin haberinde Suriye’nin kuzeyde PYD’nin güdümünde bir Kürt devleti, ılımlı-seküler muhaliflerin kısmen temsil edildiği sahil hattını, Hama, Humus, Halep ve Şam’ı da kapsayan bir Suriye devleti ve Suriye’de çöl bölgelerine hapsedilmiş bir IŞİD bölgesi olarak 3’e bölüneceği ve böylece aynı zamanda Türkiye’nin Arap coğrafyasıyla bağının da kesilmiş olacağı yazıldı. Yine haberde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenen cihatçı çetelerin “Suriye’nin bölünmesine” karşı çıktıkları da iddia edildi.