Yeni Şafak, Türkmenleri olmayan heyetle masaya taşımakta kararlı

Cenevre görüşmelerinde cihatçı çetelerin boykot kararına rağmen, yandaş medya organları, Türkiye'yi "diplomatik zaferler" kazanıyor göstermek için akıl almaz senaryolar yazmayı sürdürüyorlar.

Yeni Şafak, Türkmenleri olmayan heyetle masaya taşımakta kararlı

Türkiye’nin Cenevre görüşmelerinde Kürtlerin temsil edilmesini engellerken Türkmenlerin de toplantılara çağrılmamasına engel olamamıştı. Ancak, son olarak, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın desteklediği cihatçı çetelerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (YMK) heyetinin, Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğu ile Cenevre’de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı almasıyla ortada gerçek bir masa kalmadı.

Buna rağmen, yandaş medya organları, Türkiye’yi “diplomatik zaferler” kazanıyor göstermek için akıl almaz senaryolar yazmayı sürdürüyorlar. Son olarak, Yeni Şafak gazetesi, Türkmenlerin Cenevre görüşmelerine katılacağını iddia ederken, görüşmeleri boykot eden YMK’nın “genişletilmiş heyeti” içerisinde cihatçı Türkmen çetelerinin de bulunduğunu ileri sürerek ilerleyen aşamalarda bunların da masaya dahil olacağını iddia etti.

Yeni Şafak haberinde, “Bugüne kadar, Cenevre görüşmelerinde Türkmen temsilcinin bulunmayacağı iddiaları ortaya atılırken, Türkiye’nin diplomatik girişimleriyle Türkmenlerin de masada temsil hakkı kazandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Riyad’da oluşturulan 34 kişilik Müzakere Yüksek Komitesi’nin kendi aralarından seçtiği 17 üye bugün Cenevre’de başlayacak barış görüşmelerine katılacak. Heyete, geçmişte Suriye’de başbakanlık yapmış Riyad Hicab başkanlık edecek. Cenevre’de ilk tur görüşmelere katılacak 17 kişilik heyette Türkmen temsilci bulunmuyor. Ancak sonraki toplantılarda Müzakere Yüksek Heyeti’nde yeralan Türkmen temsilcilerin de masaya geleceği belirtiliyor. Heyetteki 34 kişi içerisinde Bayır Bucak Türkmenleri’nin oluşturduğu 2. Sahil Tümen Komutanı Beşar Molla ile birlikte Türkmen asıllı Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da bulunuyor. Bu iki ismin toplantının ilk turunda olmasa da sonraki turlarında masaya gelecek heyette yeralması bekleniyor.” iddiasında bulundu.