Yeni 'referans'lı cemaat: Sağlık Bakanlığı Menzilciler'e mi verildi?

AKP'nin Gülen Cemaati'ne yönelik tasfiye operasyonları sürerken Gülencilerin yerine Menzil tarikatının geçmeye başladığı belirtiliyor

Yeni 'referans'lı cemaat: Sağlık Bakanlığı Menzilciler'e mi verildi?

Gülen Cemaati’ne yönelik 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası başlayan tasfiye operasyonlarını 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hızlandıran AKP iktidarının, boşalan kamu kadrolarını ‘alnı secde gören’ kriterine göre diğer tarikat ve cemaatlerle dolduracağı iddia edilmişti.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Türkiye’de faaliyet gösteren sayısız gerici örgütlenmeden biri olan Adıyaman merkezli Menzil tarikatının, devlet kadrolarındaki etkinliği ve ‘tarikat-siyaset-ticaret’ bağlantısı üzerinden ülke genelinde önemli bir nüfuza ulaştığı yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Emir, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, 1980 sonrası dönemin ağırlıklı sağ siyasi partilerin iktidarında geçtiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin bu dönemde ‘tarikat-siyaset-ticaret’ üçgeninde şekillendirildiğini kaydetti.

‘Menzil’in Sağlık Bakanlığı’nda etkin tarikat olduğu doğru mu?’

CHP’li Emir, Başbakan Yıldırım’a, yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“-‘Tarikat-siyaset-ticaret’ ilişkisinin Ülkemize 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşattığı tehlikeyi göz önüne aldığımızda, Türkiye’deki tarikatlara ilişkin, devletin aldığı özel önlemler söz konusu mudur? Alınan önlemler varsa bunlar nelerdir?

-Türkiye’de tarikat yapılanması adı altında kaç örgütlenme mevcuttur? Bu tarikatlar hangileridir ve mürit sayılarına ilişkin bir bilgi mevcut mudur?

-Türkiye’de tarikatlar ağırlıkla hangi ekonomik sektörlerde faaliyet göstermektedir? Hangi tarikat hangi sektörde etkindir?

-Menzil tarikatının, Sağlık Bakanlığı’nda etkin bir tarikat olduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa, nasıl bir etkinliği vardır? Sağlık Bakanlığı ihaleleri ve Bakanlık’ta istihdam ve görevde yükselmelerde bu tarikatın herhangi bir etkisi mevcut mudur?

-Menzil tarikatının, iktidar ile Gülen Cemaati’nin karşı karşıya gelmesinin ardından devlet kurumlarında referansı daha geçerli bir tarikat haline geldiği doğru mudur? Doğruysa, bir tarikatın ‘demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti’ olan Türkiye Cumhuriyeti’nde referans yapılması Anayasa’ya ayrı değil midir?

-Menzil tarikatı ile ilgili 1980 yılından sonra yargı mercileri düzeyinde yürütülen bir soruşturma ve açılan dava söz konusu mudur?”