"Yeni darbe" iddiaları: OHAL'in uzaması için gerekçe mi oluşturuluyor?

Siyasetin ‘farklı’ isimlerinden gelen yeni bir darbe girişimi olacağına dair iddialar, "OHAL'in uzaması için gerekçe mi yaratılıyor?" sorusunu beraberinde getiriyor.

AKP iktidarı darbe girişimi sonrası ilan ettiği 3 aylık OHAL’in uzatılabileceği yönünde sinyaller verirken, siyasetin ‘farklı’ isimlerinden de yeni bir darbe girişimi olacağına dair iddialar ortaya atılıyor. Herhangi bir somut veri ya da bilgiye dayandırılmayan iddialar, “OHAL’in uzatılması için gerekçe mi uyduruluyor?” sorusunu beraberine getiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 71. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD’de Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan OHAL süreciyle ilgili olarak “OHAL, Meclis kararıyla uzatılabilir” demişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Başbakan Binali Yıldırım’la AKP Genel Merkezi’nde yaptıkları görüşmede, Yıldırım’ın kendisine OHAL’in uzatılabileceği yönünde sözler kullandığını, fakat CHP olarak buna karşı çıktıklarını söylediğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz günlerde HDP lideri Selahattin Demirtaş da, darbe tehdidinin sürdüğüne dair beyanlarda bulunmuştu. Diyarbakır’da konuşan Demirtaş açıklamasında, “Darbe tehdidi sürüyor. 15 Temmuz’da asker ile yapılamayan darbe şimdi toplumun tabanında geniş mağduriyetler yaratılarak yapmak isteyen FETÖ’cü kriptolar ve Erdoğan düşmanları var.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözlerin ardından bugün de Vatan Partisi Genel Yardımcısı Hasan Atilla Uğur ve AKP’nin militan destekçilerinden olduğu bilinen gazeteci Fatih Tezcan’dan “yeni darbe” iddiaları geldi.

“Daha kanlı olacak”

Ergenekon kumpas davasında 5 yıl 9 ay hapis yattıktan sonra serbest kalan Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, AKP’nin yayın organlarından Yenişafak’a verdiği röportajda “ikinci kalkışma” senaryosuna ilişkin şöyle konuştu:

vatan partisi hasan atilla uğur ile ilgili görsel sonucu

“İkinci kalkışmaya hazır olun. Ve çok yakın bir zamanda. Çok net bilgi olarak söylüyorum: İkincisi daha kanlı olacak. Bugün bir zafer sarhoşluğu içindeyiz. Ben sizin aracılığınızla Türkiye’yi uyarıyorum. Kimse ‘Tamam bu iş bitti, Türkiye rayına oturdu, artık Amerika başka bir şey yapamayacak, FETÖ başka bir şey yapmayacak, PKK başka bir şey yapamaz, biz belini kırdık bu örgütlerin’ falan demesin. Bu bizi, hazırlanmakta olan kalkışmada tamamen başarısızlığa götürür. Paramparça oluruz.”

“Merhametimiz olmayacak”

Darbe tellallığı yapan bir başka isim de Fatih Tezcan’dı. Erdoğan’ın ‘militan’ destekçilerinden Tezcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘ikinci 15 Temmuz’ iddiasını şu sözlerle savundu:
Sade bir vatan evladı olarak söylüyorum: El Kahhar’a yemin olsun ki, 15 Temmuz’un tekrarı olacak ama 15 Temmuz’daki merhametimiz olmayacak!

tezcan