Yeni çipli kimliklerde, din ibaresi isteğe bağlı

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum ve vizesiz bir şekilde Avrupa ülkelerine seyahat edebilmek için başlatılan kimliklerin değişim sürecinin 31 Aralık 2016 tarihine kadar gerçekleştirilmesi beklenirken, yetkililerden yapılan açıklamalar doğrultusunda yeni kimliklerle beraber bir çok değişiklik olacağı da görülüyor. 1976 senesinden beri kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini çipli kimliğe bırakmasıyla gelecek yeniliklerden bazıları şunlar: – Çipli kimlikler kişinin... View Article

Yeni çipli kimliklerde, din ibaresi isteğe bağlı

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum ve vizesiz bir şekilde Avrupa ülkelerine seyahat edebilmek için başlatılan kimliklerin değişim sürecinin 31 Aralık 2016 tarihine kadar gerçekleştirilmesi beklenirken, yetkililerden yapılan açıklamalar doğrultusunda yeni kimliklerle beraber bir çok değişiklik olacağı da görülüyor. 1976 senesinden beri kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini çipli kimliğe bırakmasıyla gelecek yeniliklerden bazıları şunlar:

– Çipli kimlikler kişinin parmak izi, biyometrik bilgiler, avuç izi ve damar bilgisi bilgilerini içerecek.

– Yeni kimlikler bir nevi kredi kartlarına benzeyecek ve kaybolduğunda veya çalındığında anında bloke edilecek.

– Güvenlik sistemi sayesinde herhangi birinin eline geçen çipli kimliklerin bilgileri hiçbir şekilde kopyalanamayacak.

– Yeni çipli kimlikler 10 yıl boyunca geçerli olacak.

– Kadın ve erkek için tek tip renkte kimlik verilecek.

– Çipli kimlikler kısmı olarak pasaport yerine geçebilecek. Vizesiz gidilen ülkelere çipli kimlik ile girilebilecek.

– Din bilgisinin yeni kimlikte olup olmayacağı kişinin inisiyatifine bırakılacak.

– ‘Nüfus Cüzdanı’ ibaresi yerini ‘Kimlik Kartı’ ibaresine bırakacak.

– Çipli kimlik kartlarının üzerinden ad, soyad, anne ve baba ismi haricinde geçerlilik tarihi de bulunacak.

– Şimdiki nüfus cüzdanlarının arka kısmında bulunan bilgiler yeni kimlik kartlarında bulunacak olan çipe aktarılacak.

– Yeni çipli kimlikler hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre edilecek. Böylece tüm işlemler kimlik kartı ile anında yapılabilecek.

– Yeni kimlikler e-Devlet kapısı sistemine de entegre edilecek. Vatandaşlar şifre almadan kimlik kartı ile sisteme giriş yapabilecek.

– Çipli kimliklerle beraber elektronik imza özelliği de gelecek.

Çipli kimliklerde din hanesi tartışması

Kimlik kartında, “din hanesi” bulunup bulunması konusu ise Meclis’te tartışma yarattı. Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi bölümü olmayacak. İsteğe bağlı olma koşuluyla din bilgisi kartın görünen yüzünde değil, çip içinde olacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala, nüfus cüzdanı ve kimliklerde, yeni yapılan çipli kimlik kartlarında isteyen kişinin din bilgisinin yer alacağını açıkladı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “yurtdışındaki Türkler de dahil olmak üzere 80 milyon yeni kimliğin basılıp dağıtılacağını” belirterek, “Bunlar için ücret getiriliyor. Bu kimliklerin hanesi nasıl olacak? Mesela, din hanesi olacak mı, mezhep hanesi olacak mı? AİHM’nin bu konuda verdiği, ‘bu gereksizdir, bunları yazmanıza gerek yok’ demesine rağmen, biz daha vatandaş bir kamu dairesine gittiğinde din hanesi yazmıyorsa ona öcü gibi bakacak. ‘Neden yazmadın? Niçin yazmadın? Neden tercih etmedin’ gibi sorularla karşı karşıya bırakacak. Belki de o vatandaşın o kamu dairesinde işi görülmeyecek” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Yeni kimliklerde din bilgisi yer alıyor. Çipte din hanesini taşımakta ne gibi fayda görüyorsunuz?” diye sordu.