Yeni bir doğa katliamı: Kolin'in doğalgaz tesisi

Kolin Grubu, bu defa da Aliağa’da kurduğu doğalgaz depolama tesisi ile canlı yaşamını tehdit ediyor.

Yeni bir doğa katliamı: Kolin'in doğalgaz tesisi

Yırca’da ağaçları katleden Kolin Grubu, bu defa da Aliağa’da kurduğu doğalgaz depolama tesisi ile canlı yaşamını tehdit ediyor. Yeni Foça Forumu, çalışmalarının hukuksuzca sürdüğünü, proje için acele kamulaştırma kararı alındığını söyledi.

BirGün’den Rabia Yılmaz’ın haberine göre; AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen ve Soma’nın Yırca Köyü’nde termik santral yapımı için yürütmeyi durdurma kararını beklemeden 7 bine yakın ağacı hukuksuzca kesen Kolin Grubu, bu kez de ÇED kararı ve işletme ruhsatı olmadan Aliağa’da doğalgaz depolama tesisi kuruyor.

Kolin’in taşeron şirketi Etki Liman İşletmeleri, İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Köyü Kızılburun Mevkii’nde 280 bin metreküp depolama alanı olan sıvılaştırılmış doğalgaz (Liquid Natural Gas- LNG) Depolama ve Gazlaştırma Terminali çalışmalarını hukuksuzca sürdürüyor.

Sit alanı statüsü bulunan Kyme Antik Kenti’nin yanı başına inşa edilen tesis, bölgedeki canlı hayatını tehdit ediyor. Projeye tepki gösteren bölge halkı, geniş katılımlı toplantılarda bir araya gelirken, Yeni Foça Forumu da süreci yargıya taşıdığı ifade etti.

Belediyeden yeni ruhsat

Yeni Foça Forum üyeleri, Aliağa Belediyesi’nin tesis için firmaya yeni bir işletme ruhsatı verdiğini, doğalgazın aktarılacağı iletim hatları için de acele kamulaştırma kararı çıkartıldığını söyledi.

Daha fazla gaz daha fazla kâr

LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali, doğalgaz bir yerden başka bir yere taşınırken -163 derecede sıvılaştırılıyor ve sıvılaştırılan gazın 600 kat daha küçük bir gemide taşınmasına olanak sağlıyor. Sıvılaştırılan doğalgaz, daha az alan kaplıyor ve daha fazla gazın taşınmasıyla daha fazla kâr edilmiş oluyor. LNG terminaline gelen -163 derecede sıvılaştırılmış gaz, deniz suyu kullanılarak yeniden gaz hâline getiriliyor. Bu işlemde kullanılan deniz suyu da normalden daha soğuk olarak yeniden denize bırakılıyor.

Çalışmalara izinsiz başladılar

Süreci yargıya taşıdıklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Yeni Foça Forum, ”Yıllar önce bir ÇED toplantısı yaptıklarını, belediyeden izin aldıklarını ve tesis alanı için ÇED olumlu raporu alındığını söylüyorlardı. Ancak bizim sürece müdahalemizle, belediyenin verdiği ruhsatın geçerliliğini yitirdiği ve ÇED raporu olmadan çalışmalara başladıkları ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Durdurulmazsa devamı gelecek

Tesisin bölgede birçok riski beraberinde getirdiğini aktaran Yeni Foça Forum üyeleri, ”O bölgede öyle bir depolama sahası herhangi bir yangın ve patlama anında birçok yeri yok etme riskini de beraberinde getriyor. Sermaye yıllar sonra ilk defa kendi sanayi alanlarının dışına çıktı. Bu da büyük bir risk. Çünkü burası bir turizm bölgesi ve bu durdurulmazsa devamı gelecek, turizm bölgesini sanayi alanına çevirecekler” dedi.

Şirketi uyaran liman başkanı görevden alınmıştı

Tesis çalışmalarının izinsiz olduğunu ve durdurulması gerektiğini söyleyen Yeni Foça Forumu’nun başvuruları üzerine, Aliağa Liman Başkanı Behlül Karataş, Etki Liman İşletmeleri’ne yazı yazarak, deniz içerisinde dolgu ve iskele inşaatıyla ilgili izin belgelerinin kendilerine sunulmasını istedi. Yazıda ayrıca, istenilen belgelerin sunulmaması halinde soruşturma başlatılacağı da ilgili firmaya bildirildi. Ancak o yazı Etki Liman İşletmeleri’ne ulaşmadan Behlül Karataş, görevden alınmıştı.

Yeni Foça Forumu, süreçle ilgili yarın saat 11.00’de Çakmaklı Petrol İstasyonu önünde bir basın açıklaması yapılacağını belirterek, katılım çağrısında bulundu.