YAŞ'ta 5 bin ihraç

Bu hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında 5 bin TSK personelinin ihraç edilmesi bekleniyor.

YAŞ'ta 5 bin ihraç

28 Temmuz’da yapılması planlanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında 5 bin TSK personelinin ihraç edileceği iddia edildi.

En önemli gündem maddesinin ‘ihraç’lar olması beklenen toplantıda iddiaya göre, bu yılki YAŞ toplantısı sonrası halen 358 olan general amiral sayısının 301’e düşürülmesi, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin de yaş haddinden emekli olması bekleniyor. YAŞ üyesi Akın Öztürk ile Orgeneral Adem Hududi’nin ihracı görüşülecek. Son olarak 2012 ve 2013’de YAŞ’ta değerlendirilen toplam 180 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi, emeklilik ve ihraçları ele alınacak. Sözcü‘de yer alan habere göre YAŞ’ta alınması beklenen kararlar şöyle:

Terfiler artacak

Toplamda 80 General ve Amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 90 Albayın, General ve Amiral olması, 90 General ve Amiralin rütbe bekleme sürelerinin de bir yıl uzatılması bekleniyor. General amiral sayısı 301’e düşürülürse, terfi edenlerin sayısı da azalacak. Bu yıl YAŞ toplantısında terfi sırasında olan 64 general ve amiralin adı, 15 Temmuz darbe girişimine karıştı. Toplamda ise 2 Or, 7 Kor, 26 Tüm ve 91 Tuğgeneral tutuklandı.

YAŞ toplantısında her üç kuvvetteki Korgeneral ve amirallerden Metin İyidil, Erdal Öztürk, Alpaslan Erdoğan, Ferit Güler, Musa Aysever, Mehmet Şanver, Hasan Küçükakyüz, Sezai Bostancı, Ömer Paç, İlhan Talu, Abdullah Barutçu, Mehmet Daysal, Hasan Uşaklıoğlu, Serdar Dülger, Atilla Gülan, Fikret Erbilgin, Tahir Bekiroğlu ve Yıldırım Güvenç’in, Or rütbesine terfileri ve darbeye adı karışanların ise ihraçları değerlendirilecek.

AKP 13 yıl şerh koydu

AKP döneminde 2002 yılından bu yana Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan, Vecdi Gönül’ün de Milli Savunma Bakanı olduğu dönemlerdeki YAŞ toplantılarında, ‘’İrticacı faaliyet” gerekçesiyle subayların atılmasına, bu üç isim de onay vermedi. Gerekçe olarak da YAŞ kararlarının ‘’Yargı denetimine kapalı olması” gösterildi.

Oy çokluğu ile alınan kararlara Başbakan ve Milli Savunma Bakanı şerh koydu. Davutoğlu’nun Başbakanlığı, İsmet Yılmaz’ın Milli Savunma Bakanlığı dönemindeki YAŞ toplantılarında ise ihraç dosyası gündeme gelmedi.

241 subaya ihraç

2002’den bu yana Gül ve Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde büyük bölümü ‘’İrticai faaliyet” olmak üzere toplam 241 subay TSK’dan ihraç edildi. Oy çokluğu ile alınan bu kararlara, Gül, Erdoğan ve Gönül şerh koydu. En fazla ihraç, 61 subay ile 2007’de yapıldı. AKP öncesi, 1990-2002 arasında ise bu kapsamda TSK’dan toplam 1418 ihraç oldu.