Yarın YGS, 7 bin çocuk farklı ilçelere

2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak.

Yarın YGS, 7 bin çocuk farklı ilçelere

2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin (ÖSYS) ilk basamağı olan YGS’ye 2 milyon 178 bin 563 aday katılacak. Sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada, 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek. ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre YGS sonuçları 25 Mart 2016’da açıklanacak.

Sürekli değişen eğitim sistemi ile öğrenciler her geçen yıl sayısı artan sınavlarla birlikte umutsuzluğa sürükleniyor. Eğitime erişimde yaşanan eşitsizliğin gözardı edildiği sınavlarla birlikte öğrenciler kendilerini küçük yaştan itibaren sınav yarışının içerisinde buluyor. Şırnak, çatışma ve operasyonların sürmesi sebebiyle bu yıl sınav merkezi olmaktan çıkarıldı. 7 bin Şırnaklı öğrenci çevre illerde sınava girecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Şırnak’taki yaklaşık 7 bin öğrencinin sınava Gaziantep, Batman ve Siirt’te gireceğini duyurarak, adayların sınava kendi imkânlarıyla katılacaklarını söyledi.

Eğitim Sen Adana’da düzenlediği basın toplantısıyla YGS öncesinde eğitim sistemini değerlendirdi. YGS ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını, öğrencilerin lise türlerindeki soru çözebilirlik düzeylerini karşılaştırarak değerlendiren Eğitim Sen, soru çözme ortalamalarının düşük olduğunu ortaya koydu. Lise türleri ve aynı tür liselerin kendi aralarında nitelik bakımından farklılıkların bulunduğunu belirten Eğitim Sen, “Okullar, iller ve bölgeler arasındaki dengesizlik dezavantajlıların aleyhine gelişme göstermektedir. Farklılık aynı ilin ilçeleri ve il merkezindeki okullar arasında da çok belirginleşmiş bir görünüm sergilemektedir” dedi.