Yandaşlar da Obama'nın gazeteci karnesini yayınladı

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin kapanışında yaptığı basın toplantısındaki açıklamalarına içerleyen yandaş medya organları Obama'nın "basın özgürlüğü karnesi"ni yayınladı.

Yandaşlar da Obama'nın gazeteci karnesini yayınladı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kapanışında yaptığı basın toplantısında “Türkiye’de basın özgürlüğü rahatsız edici bir noktaya sürükleniyor” açıklamasına içerleyen yandaş medya organları Obama’nın “basın özgürlüğü karnesi”ni yayınladı.

Hangi tencerenin dibinin daha kara olduğuna ilişkin bir kayıkçı kavgasını andıran haberlerde ABD’de gazetecilerin basına açılan davalar nedeniyle Obama’ya bir mektup bile yazdığı ve baskıların azaltılmasını istediği de ifade edildi.

Türkiye’de basına uygulanan baskıyı “Ama ABD’de var” diye meşrulaştırmaya çalışan yandaş basın, 2014 yılında Washington Post gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Leonard Downie Jr. tarafından yapılan “Obama yönetiminin eski ABD Başkanı Richard Nixon’dan bu yana basına uygulanan baskı noktasındaki en saldırgan başkan olduğu” açıklamalarına da yer verdi.

ABD’de gazetecilere cezalar

AKP’nin kendisini savunmak için ortaya döktüğü ABD’nin “basın suçları”ndan örnekler ise şöyle;

-Bush yönetiminin CIA’yi nasıl yasadışı kullandığını anlatan ‘State of War’ kitabını yazan New York Times muhabiri James Risen, kendisine bilgi sızdıran haber kaynağını açıklamayı reddettiği için hapis cezası aldı.

-Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti hakkında gizli bir raporu kullanarak makale yazan Fox News muhabiri James Rosen’ın telefon görüşmeleri ve e-posta adresleri Adalet Bakanlığı tarafından takip edildi, arama emri çıkarıldı.

-New York Times muhabiri Judith Miller, kaynağını açıklamaya yanaşmadığı için 18 ay hapis cezasına çarptırıldı, 12 hafta hapis yattıktan sonra muhbirinin isminin açıklanmasına izin vermesinden sonra serbest kaldı.

-2012’de haber ajansı Associated Press’in (AP) telefon konuşmalarının ABD Adalet Bakanlığı tarafından iki yıl dinlendiği ortaya çıktı.

-2015’te 25 yaşındaki siyahi Freddie Gray’in polis sorgusu altındayken ağır yaralanması ve hayatını kaybetmesinin ardından çıkan Baltimore protestoları esnasında esnasında ABD’li güvenlik güçleri 5 gazeteciyi yaraladı ve ekipmanlarını kırdı. Onlarcasını ise gözaltına aldı.