Yandaş sendikadan "istismar yurtlarına" koruma talebi

Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın istismar skandallarının yaşandığı özel yurtlar üzerindeki yetkilerini arttıran düzenlemeye itiraz etti.

Yandaş sendikadan

AKP’nin eğitim politikalarına yön veren Eğitim-Bir-Sen; Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) istismar skandallarının yaşandığı özel yurtlar üzerindeki yetkisini ve denetimini arttıran düzenlemeye itiraz etti. Özel öğrenci yurtlarının açılması, denetimi ve kapatılması yetkisini MEB’in elinde toplayan madde Eğitim-Bir- Sen tarafından sakıncalı bulundu. Düzenlemeye çekince koyan sendika, özel yurt hizmetinin sağlıklı yürütülmesi için ikincil düzenlemenin hemen yapılmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasası’nda önemli değişiklikler öngören yasa tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. 380 bin üyesi olan, MEB’in yetkili sendikası Eğitim Bir Sen, komisyon çalışmaları sırasında tasarıya ilişkin görüşleri içeren bir raporu komisyona sundu. Tasarıdaki birçok düzenleme ile ilgili değişiklik isteyen Eğitim-Bir-Sen’in en tartışmalı önerisi ise özel öğrenci yurtları ile ilgili oldu.

Denetim tek elde

Tasarıda, öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmesi ve verilmesi öngörülüyor. Bakanlığın, özel yurtları denetlemesi, yasalara aykırılığın belirlenmesi durumunda da kapatabilmesi düzenleniyor. Bakanlığın bu yetkisini valiliklere yani il milli eğitim müdürlüklerine devretmesinin önü açılıyor.

Böylece Karaman’daki Ensar Vakfı skandalına benzer olayların yaşanmasının önüne geçilmesi, özel yurtlar üzerindeki denetimin tek elde toplanması planlanıyor.

“Sağlıklı yürütülmeli”

Eğitim-Bir-Sen, düzenlemeyi, sundukları raporun “çekinceler” kısmında değerlendirdi. Sendika, izin işlemlerinin tek elden ve merkezden yürütülmesini “sakıncalı” buldu. Raporda, “Uygulama birliğinin sağlanması ve yurt hizmetlerinin özel sektör eliyle sağlıklı yürütülmesi açısından bakanlığın ikincil düzenlemeleri ivedilikle hayata geçirmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.