Yandaş gazete “emsal” mi gösteriyor: Bakire kalmayı taahhüt edenlere burs verilecek!

Sabah gazetesi Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Uthukela valisinin AIDS’in ve istenmeyen hamileliklerin önüne geçmek için bakire öğrencilere burs vaat ettiğini yayınladı. Sabah’ın haberine göre AP, KwaZulu-Natal’daki Uthukela bölgesinin valisi Dudu Mazibuko’nun bakire kalmaya yemin eden 16 kıza burs vaat ettiğini, kızların burs almaya devam edebilmek için düzenli olarak kontrolden geçmeyi de kabul ettiğini yazdı. Mazibuko BBC’ye... View Article

Yandaş gazete “emsal” mi gösteriyor: Bakire kalmayı taahhüt edenlere burs verilecek!

Sabah gazetesi Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Uthukela valisinin AIDS’in ve istenmeyen hamileliklerin önüne geçmek için bakire öğrencilere burs vaat ettiğini yayınladı.

Sabah’ın haberine göre AP, KwaZulu-Natal’daki Uthukela bölgesinin valisi Dudu Mazibuko’nun bakire kalmaya yemin eden 16 kıza burs vaat ettiğini, kızların burs almaya devam edebilmek için düzenli olarak kontrolden geçmeyi de kabul ettiğini yazdı.

Mazibuko BBC’ye yaptığı açıklamada bu ödül sisteminin amacının “AIDS’le ve istenmeyen hamileliklerle” mücadele etmek olduğunu açıkladı ve kendi kızlarının da kontrol geçmesinden memnun olacağını söylerken kontrollerin bakirelerin Zulu Kralı Goodwill Zwelithini’nin önünde dans edeceği Zulu seremonisi için testten geçeceğini açıkladı. Buna göre kontrolü üniversite yapmayacak.

Haberde öğrencilerin burs alabilmek için bakire olduklarını gösteren bir sertifika getirmesi gerektiği belirtilirken Mazibuko’nun sözcüsü Jabulani Mkhonza da AP’ye sistemin öğrencilerin “okula odaklanmasını” sağlayacağını söyledi.

Çocuklarda istenmeyen hamilelik ve AIDS’in Afrika’nın yüzleştiği en büyük problemlerden biri olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti’inin ise nüfusun yüzde 17’sine tekabül eden 5 milyon 600 bin AIDS hastası ile dünyadaki en yüksek AIDS oranına sahip olduğu belirtilirken ülkedeki erkek çocukların durumuna ilişkin herhangi bir veri veya değerlendirme bulunmuyor.

Güney Afrika Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Mfanozelwe Shozi, AP’ye valinin niyetini takdir ettiğini ama “ortada hamilelik, bekâret temelli ve hatta erkek karşıtı bir ayrımcılık olduğunu” söyledi.

Ülkedeki Kadın İstismarı Karşıtları Grubu’nun sözcüsü Idumeleng Muloko da BBC’ye verdiği demeçte “Bekâret testlerinin bugüne kadar AIDS’e bir faydası olmadı” derken bu testlerin kız çocuklarının haklarını ihlal ve onlara saygısızlık olduğunu söyledi.

Öte yandan, Güney Afrika Cumhuriyeti dünyada en yüksek tecavüz oranına sahip 5 ülke arasında yer alırken, Afrika’da bu oranın en yüksek olduğu 2 ülkeden biri. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Afrika kıtasında tecavüz oranı yüzde 11.9 olarak belirlenirken, Güney Afrika’da bu oran yüzde 10.7 olarak belirtiliyor. Bu oranlar içerisinde çocuk ve bebek tecavüzleri ise azımsanamayacak kadar yüksek.