Vietnam Komünist Partisi 12. Kongresi toplandı

Vietnam Komünist Partisi’nin geçtiğimiz Perşembe günü ülkenin başkenti Hanoi’de başlayan 12. kongresine 4,5 milyon üyeyi temsilen 1510 delege katılıyor. Kongrede yeni merkez komite ve genel sekreter seçimleri yapılacak. 2011’deki 11. Kongre’de yarışan iki aday Trong Dan Sang ve Nguyen Tan Dung 12. Kongre’de tekrar aday oldular. Dung, 11. Kongre’de başbakan seçilen reformist, piyasalaşma yanlısı ve... View Article

Vietnam Komünist Partisi 12. Kongresi toplandı

Vietnam Komünist Partisi’nin geçtiğimiz Perşembe günü ülkenin başkenti Hanoi’de başlayan 12. kongresine 4,5 milyon üyeyi temsilen 1510 delege katılıyor.

Kongrede yeni merkez komite ve genel sekreter seçimleri yapılacak. 2011’deki 11. Kongre’de yarışan iki aday Trong Dan Sang ve Nguyen Tan Dung 12. Kongre’de tekrar aday oldular.

Dung, 11. Kongre’de başbakan seçilen reformist, piyasalaşma yanlısı ve ABD ile ilişkileri geliştirmek isteyen bir aday. Ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkileri de Güney Çin Denizi’ndeki gerginlik nedeniyle pek iyi değil.

Trong ise 11. Kongre’de genel sekreter ve devlet başkanı seçilmişti. Trong, Dung’a göre Çin’e biraz daha yakın. Devlet eliyle büyüme taraftarı, tam boy piyasacılığa karşı olan ve ABD konusunda şüpheli/ölçülü bir söylem geliştiren Trong, 12. Kongre açılış konuşmasında da “Sosyalizm Vietnam için hala bir gerçektir” ifadelerini kullandı.

11. Kongre’de belirlenen hedefler konusundaki siyasi raporların değerlendirilmesi ile başlayan Kongre’de 2016-2020 hedefleri tartışılacak. Tarafların Avrupa Birliği, Güney Kore ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki planlarını içeren raporları sunması gerekiyor.

Kongre başlangıcında öğrenciler başta olmak üzere tüm üyelere kongre ile ilgili sosyal medya paylaşımında bulunulmaması uyarısında bulunuldu.

28 Ocak’a kadar sürecek olan kongre basına kapalı sürerken Trong’un genel sekreter seçilmesi bekleniyor.