VİDEO | Türk Metal Sendikası'ndan mafyacılık oyunu: EGO işçisine saldırdılar

Çorlu EGO Elektrikli Aletler fabrikasında işçiler, Türk Metal Sendikası ve işveren tarafından büyük çoğunluğu dışarıdan getirilen ve işçi olmayan güruhun saldırısına uğradı.

VİDEO | Türk Metal Sendikası'ndan mafyacılık oyunu: EGO işçisine saldırdılar

4 Ocak’ta 28 işçinin işten atılması ve işçilerin tekrar Türk Metal’e üye olması için baskıya başlanması nedeniyle üretimi durduran Çorlu EGO Elektrikli Aletler fabrikasında işçiler, Türk Metal Sendikası ve işveren tarafından büyük çoğunluğu dışarıdan getirilen ve işçi olmayan güruhun saldırısına uğradı.

Türk Metal, EGO işçisini linç etmeye kalkıştı, jandarma seyretti

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) tarafından, 14 Ocak günü Çorlu’daki EGO fabrikası önünde işçiler üzerinde uygulanan baskıların ve işçilerin taleplerinin duyurulması amacıyla düzenleneceği duyurulan basın açıklaması öncesinde işçiler toplanmaya başladılar. Bu sırada, Türk Metal Sendikası ve işveren tarafından fabrika önüne getirilen ve çoğunluğu fabrikada çalışmayan bir güruh daha önce işten atılan EGO işçilerinden birisine saldırarak linç etmeye kalkıştı.

Fabrika önünde bulunan jandarmanın olaya müdahale edip güruhu gözaltına almak yerine uzaktan izlemesi dikkat çekerken güruh bu kez de linç edilmeye çalışılan işçiyi kurtarmak isteyen arkadaşlarına ve orada bulunan BMİS yöneticilerine saldırdı.

EGO işçileri gelince Türk Metal’in yönlendirdiği güruh fabrikaya sığındı

O sırada BMİS üyesi diğer EGO işçilerinin otobüslerle gelmesi üzerine jandarma Türk Metal Sendikası’nın yönlendirdiği güruh ile EGO işçileri arasına girerken otobüslerle gelen işçilerin de otobüslerden inmesine engel olmak istedi.

Jandarma tarafından önleri kesilen EGO işçileri ise jandarmanın yasa dışı tutumuna tepki göstererek fabrika önünde basın açıklaması yapacaklarını söylediler. İşçilerin kararlı tutumu karşısında jandarma geri çekilirken EGO işçileri fabrika önüne doğru yürümeye başladı. Bu sırada Türk Metal Sendikası’nın yönlendirdiği güruhun da fabrika içine geri çekildiği görüldü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Kani Beko’nun da katılımıyla EGO işçileri fabrikada yaşanan baskılar ve taleplerine ilişkin basın açıklamasını okudular. Basın açıklamasından sonra BMİS yetkilileri, suç duyurusunda bulunmak üzere saldırıya uğrayan işçilerle görüşerek, saldırıya ilişkin  delilleri topladılar.

ego-direniste-2EGO fabrikasında neler oluyor?

Çorlu’da kurulu bulunan ve elektrik malzemeleri üreten Alman şirketi EGO’da 28 işçinin işten atılması ve işçilerin tekrar Türk Metal Sendikası’na üye olmaları için uygulanan baskılar devam ediyor. Son olarak 28 arkadaşlarının işten çıkartılması üzerine EGO işçileri iş bırakmışlardı. Haziran ayından bu yana işten çıkartılanların sayısının ise 45’i geçtiği söyleniyor.

Hatırlanacağı üzere, Mayıs ayında başta Bursa Renault işçilerinin başlatmış olduğu “Metal Fırtına” sürecinde EGO işçileri de, Türk Metal’den istifa etmiş Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi.

İşçilerin sendikadan istifa sürecinde ise 5 işçinin işten atılması nedeniyle direniş başlamıştı. Direniş, EGO yöneticilerinin “İşçilerin talebi olan, sendika seçme haklarına saygı duyacaklarını, işçilerin iradesine karışmayacaklarını, işten atılan 5 işçinin geri alınacağını, başka işçi çıkarmanın da olmayacağını” sözü üzerine bitirilmişti.

EGO işçileri taleplerinin kabul edilmesi sonucu işbaşı yapmış ve kurulan sandıkta özgür iradeleri ile DİSK Birleşik Metal-İş temsilcilerini seçmişlerdi. Ancak, işveren, yılbaşından önce işçilerin seçtiği temsilcileri artık tanınmayacağını söyleyerek ve fabrikanın bakım için girdiği zorunlu bir haftalık duruşta ise 28 işçiye çıkış tebligatları gönderdi.

EGO işçileri, “Sendika seçme ve çalışma haklarına sahip çıkarak” 4 Ocak’ta başlatmış oldukları fabrika önünde ve fabrika içinde mücadeleyi sürdürüyorlar. İşçilerin sendika seçme özgürlüğüne yönelik baskılar devam ediyor, kabul etmeyen işçiler işten atılmakla tehdit ediliyor.