VİDEO | Sovyetler'in 1970'lerdeki yüksek hızlı tren deneyi

1960'ların sonu ve 1970'lerin başında yüksek hızlı demiryolu taşımacılığı için yapılan deneyler içerisinde en ilginç fikirlerden birisi Sovyet mühendisleri tarafından geliştirilen bu jet motorlu trendi.

VİDEO | Sovyetler'in 1970'lerdeki yüksek hızlı tren deneyi

Şimdilerde çürümeye terk edilmiş olsa da 1960’ların sonu ve 1970’lerin başında yüksek hızlı demiryolu taşımacılığı için yapılan deneyler içerisinde en ilginç fikirlerden birisi Sovyet mühendisleri tarafından geliştirilen bu jet motorlu trendi.

Sovyetler Birliği’nde yüksek hızlı lokomotif modellerine ilişkin ilk deneyler 1930’larda başlamıştı. 1934’te, Kolomna fabrikasında yüksek hızlı trenlerin ön denemeleri yapılıyordu.

Turbojet motorlara sahip bir tren

Turbojet motorlarından güç alan bir jet treni. Bu tren, uçaklara benzeyen ama türbin motorlu trenlere hiç de benzemeyen bir şekilde, tekerlekleri yerine motorlarından sağladığı jet itkisi ile ilerliyordu. Yüksek hızlı tren araştırmaları için sadece bir elin parmakları kadar jet treni üretildi.

Turbojet motorları, yolcu vagonlarını çeken ayrı bir lokomotif yerine hem itki gücünü hem de yolcu alanlarını barındıran tek bir tren vagonuna monte edilecek şekilde yerleştirilmişti. Ayrıca, turbojet motorları yüksek hızlarda en etkin halde olduklarından yük taşımacılığı yerine yüksek hızlı yolcu hizmetlerine uygulandı.

Saatte 360 kilometrelik bir hız hedeflendi

Sovyet jet treninin hedeflenen hızı saatte 360 kilometreydi. Denemelerde, standart Sovyet demiryolu hattı üzerinde 250 kilometrelik rekor hıza ulaştı. Ancak projeye daha sonra jet motorlarının, jet uçaklarındaki motorlarla kıyaslandığında çok fazla yakıt harcamaları nedeniyle son verildi.

Bu trenlerin son örneğinin de yok olduğu düşünülmekle birlikte yakın zamanda Kalininsky fabrikasında kaderine terk edilmiş halde bulundu.

İlk jet treni denemesi New York Merkez Demiryolları tarafından 1966’da yapıldı ve M-497 vagonları saatte 296 kilometre hıza kadar ulaştı.

Yakıt maliyetleri ve motor gürültüsü sonu oldu

Sovyet tren yapımcısı Kalininsky, Hızlı Vagon Laboratuvarı’nı kurarak bu örneği izledi. Bir ER22 lokomotifinin şasisini, Japonların daha 1964’te 210 kilometre hıza ulaşan hızlı treni Shinkansen’in kaba bir benzerine benzeyecek şekilde değiştirdi. Ayrıca, Yakovlev YAK-40 uçaklarının motorları da ön tarafa eklendi.

1971’e Golutvin’i Ozery’ye bağlayan hatta yapılan ilk denemede saatte 187 kilometrelik bir hıza ulaşıldı. Daha sonraki denemelerde hız sürekli arttırıldı. Son ulaşılan hız saatte 249 kilometre olacaktı.

Ancak, Sovyet jet treni, Amerikalı benzeri gibi daha fazla ilerleyemedi. Jet yakıtı maliyetleri ve gürültü düzeyi hayata geçmesine engel oldu.

İşte o Sovyet jet treninin görüntüleri;

http://youtu.be/CaqBpm18KD0