VİDEO | Mücadeleye adanmış bir işçi önderi: Kamil Kinkır

BMİS Eski Başkanı ve TKP üyesi metal işçisi Kamil Kinkır ölümünün altıncı yılında anılıyor.

VİDEO | Mücadeleye adanmış bir işçi önderi: Kamil Kinkır

Türkiye işçi sınıfının öncü kadrolarından Kamil Kinkır, altıncı ölüm yıldönümünde anılıyor. Genç yaşlarında işçi sınıfı mücadelesine, TKP saflarında katılan Kinkır metal işçileri arasında mücadeleci kimliği ile tanınıyordu. DİSK/Maden-İş Sendikası, bağımsız Otomobil-İş Sendikası ve DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası’nda (BMİS) ünite temsilciliği, işyeri baş temsilciliğinden, genel başkanlığa kadar her kademede mücadele eden Kinkır kararlı ve mütevazı kimliği ile tanınırdı.

Kamil Kinkır’ın birinci ölüm yıldönümünde Türkiye Komünist Partisi tarafından hazırlanan videoda Kinkır’ın mücadelesinden kesitler sunuluyor. Videoda yer alan iki konuşmasından birincisi 1997 yılında Genel Başkan seçildiği BMİS Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma. İkincisi ise 10 Eylül 2008 yılında TKP Merkez Komitesi üyesi olarak yaptığı konuşma.

 

Mücadeleye adanmış bir işçi önderi: Kamil Kinkır

Kemal Parlak

Kamil Kinkır, 1955 yılında Adapazarı’nın Akyazı ilçesinde doğdu. Ailesinin taşındığı İstanbul Üsküdar’da ortaokulu bitirdikten sonra, Türk Hava Yolları yer hizmetlerinde çalışmaya başladı. 1977 yılında Kartal’da AKSAN Alüminyum fabrikasında işe başladı. AKSAN’da Türkiye Komünist Partisi ile tanışıp, Partili genç bir işçi olarak sınıf mücadelesinin ön saflarında yerini aldı.

1978 yılında yapılan sendika temsilci seçiminde Maden İş Sendikası işçi temsilcisi olarak seçilerek, sınıf mücadelesinde, patronlara, faşistlere ve karşı devrimcilere karşı militan bir öncü işçi olarak yerini aldı. Faşist 12 Eylül darbesi ile birlikte sendikal mücadele sona erse de, Kamil Kinkır mücadelesine ara vermedi, TKP saflarında sınıf mücadelesine devam etti.

1983 yılında faşist cunta sınırlı sendikalara izin verince, Maden İş Sendikası üyelerini Otomobil İş sendikasına örgütlenmeye başladı. AKSAN işçilerinin Otomobil İş sendikasına geçmesine öncülük etti. Sendikanın 1984 yılında yetkiyi almasıyla, AKSAN işyeri Baş Temsilcisi seçildi. 1986 ve 1988 yıllarında Otomobil İş sendikası Kartal Şube Başkanlığı’na aday oldu.

NETAŞ grevinin başarıya ulaşması için çok uğraştı

Kamil Kinkır, 12 Eylül sonrası yapılan ilk büyük NETAŞ grevinin başarıya ulaşması için toplumsal dayanışmayı ören aktif bir militandı. 1990 yılında Otomobil İş Sendikası Kartal Şube Sekreterliği’ne seçildi. DİSK’in faaliyetlerine yeniden izin verilince, Otomobil İş Sendikası ile DİSK Maden İş Sendikası’nın birleşmesi için aktif görev yaptı. Sendikalar 1993 yılında birleşerek DİSK/Birleşik Metal İş ismini aldı.

Kamil Kinkır BMİS Başkanı

Kamil Kinkır, 1995 yılında BMİS’in Genel Sekreterliği’ne getirildi. 1997 yılının Kasım ayında yapılan Genel Kurul’da Sendika Genel Başkanlığı’na seçildi. 1997- 2000 yılları arasında BMİS Genel Başkanlığı yapan Kinkır, kolektif ve paylaşımcı kişiliğiyle sendikada önemli izler bıraktı. Genel Başkanlıktan ayrıldıktan sonra da sendikada görev yapmaya devam etti.

Türkiye Komünist Partisi Parti Konseyi üyesi olarak, işçi örgütlenmesinde ve sendikal çalışmalarında önemli görevler aldı. En son İstanbul Anadolu yakası işçi sorumluluğu görevini üstlenmiş, aynı zamanda Yurtsever Cephe İşçi Birliği Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştu.

“Bazısı sendika ağası olur, bazısı sınıfına ihanet etmez devrimci işçi olarak kalır” sözünün hakkını en iyi veren kişiliklerden biri olarak Kamil Kinkır 11 Eylül 2010 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Anısı mücadelemizde yaşıyor…

Kamil Kinkır anması

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Kamil Kinkır’ı mezarı başında anıyor. Anma için 11 Eylül 2016 (bugün) tarihinde saat 16:00’da Ümraniye Kocatepe Mezarlığı’nda buluşulacak.

TKH tarafından yayınlanan açıklama şöyle:

“Türkiye işçi sınıfının öncü kadrolarından Kamil Kinkır’ı 6. ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıyoruz…

Genç yaşlarında TKP saflarına katılan Kinkır, metal işçileri arasında mücadeleci kimliği ile adını ölümsüzleştirdi. İşçi sınıfının öncü kadrolarından biri olan ve kararlılığını hiç kaybetmeyen Kamil Kinkır yoldaşımızı anmak üzere, 11 Eylül Pazar, saat 16.00’da Ümraniye Kocatepe mezarlığındaki mezarı başında buluşuyoruz..

Bütün yoldaşlarımızı, dostlarımızı 96.yılımızda Kamil Kinkır’ı anmaya, mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz…”