VİDEO | Erdoğan'ın hayaliydi: Che yıllar önce gerçekleştirdi

Küba Devrimi'nin önderlerinden Che Guevara'nın Suriye'de Emeviyye Camii'ne yaptığı ziyaretin görüntüleri ortaya çıktı.

VİDEO | Erdoğan'ın hayaliydi: Che yıllar önce gerçekleştirdi

Küba Devrimi’nin büyük komutanı komünist önder Che Guevara’nın Suriye’de Emeviyye Camii’ne yaptığı ziyaretin görüntüleri ortaya çıktı.

Guevara, 1959 yılı başında zaferini ilan eden Devrim’den sonra aynı yılın Temmuz ayında, Küba ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki irtibatı arttırmak amacıyla aralarında Suriye, Pakistan, Sudan, Mısır, Fas gibi ülkelerin bulunduğu 14 ülkeyi kapsayan geziye çıkmış, diplomatik görüşmelere imza atmıştı.

Che bu ziyaretler dizisinin önemli bir uğrağı olarak Suriye’de, bu ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından ilk devlet başkanı olan Şükrü el Kuvvetli tarafından memnuniyetle karşılandı. Devrimci önder, resmi görüşmelerin ardından Suriye Devlet Başkanı Sami Moubayed ve yetkililerle Şam’ın sembol eserlerinden Emeviyye Camii’yi ziyaret etti. Daha sonra ülkeden ayrılan Che Guevera, programında bulunan ülkeleri ziyaret etmek üzere yola çıktı.

Erdoğan’ın hayaliydi…

Dünyada devrim ve sosyalizm mücadelesinin sembol isimlerinden olan Che’nin yaklaşık yarım asır önce gerçekleştirdiği Suriye ziyareti, Tayyip Erdoğan’ın namaz kılmayı hayal ettiği Emeviyye Camii’ni de kapsıyordu. Erdoğan 2012 yılında yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“… inşallah biz en kısa zamanda şam’a gidecek, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız. o gün de yakın. inşallah selahaddin eyyubi’nin kabri başında fatiha okuyacak, emevi camisi’nde namazımızı da kılacağız. bilali habeşi’nin, ibn-i arabi’nin türbesinde, süleymaniye külliyesi’nde, hicaz demiryolu istasyonu’nda kardeşliğimiz için özgürce dua edeceğiz.”

İşte Che’nin o görüntüleri…