VİDEO | ABD Başkan Yardımcısı'ndan "Menbiç planı" itirafı

ABD Başkan Yardımcısı, Kuzey Suriye'de Türkiye ve YPG ile ilgili planlarını ağzından kaçırdı.

VİDEO | ABD Başkan Yardımcısı'ndan

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio kentinde başkanlık seçimleri kapsamında Hillary Clinton’a destek amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda Joe Biden konuşurken, dinleyiciler arasından bir kişinin protesto etmesi ve sonrasında Joe Biden’ın verdiği cevap damga vurdu.

Geçtiğimiz hafta Menbiç’te YPG saflarında savaşan 3 ABD yurttaşının IŞİD’e karşı yürütülen Menbiç operasyonunda öldüğü ve cenazelerinin de ABD’ye gönderildiği açıklanmıştı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden konuşmasını yaptığı esnada dinleyicilerden birisi, Suriye’nin Menbiç kentine gerçekleşen askeri müdahaleyi kastederek “Benim arkadaşlarım, Amerikan arkadaşlarım, öldü. Neden YPG’den geri çekilmesini istediniz?” diye protesto etti. Protesto üzerine kalabalık “Hillary! Hillary!” diye tempo tutarken Biden “Sorun yok” diye kitleyi susturdu ve “Anlaşma, onları Menbiç’e sokmak ve bunun işlemesi için sonrasında Fırat’a çekilmeleri ve bu sayede oraya Özel Kuvvetleri yerleştirecektik.” şeklinde cevap verdi.

Türkiye ABD’nin bölgeye yerleşmesine “memur” ediliyor

ABD’nin Kuzey Suriye’de Kobane ve Kamışlı bölgelerinde askeri üsler kurduğu haberleri basına yansırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Cerablus’a yönelik ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı için “Biz başından beri bunu planladık. ABD ile planladık. ABD HIMARS’ları getirecekti maalesef henüz gelmedi ama şu andaki operasyonda bir taraftan bizim tanklarımız aynı şekilde diğer tüm elimizdeki imkanlarla bu mücadeleyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

AKP yandaşı medyanın büyük bir gürültüyle sürdürmeye çalıştığı “terörle mücadele” belagatine karşılık Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki harekatı ABD ile birlikte planladığını açıklaması ve ABD Başkan Yardımcısı’ndan gelen bu cevap, Türkiye’nin ABD’ye rağmen bölgede herhangi bir harekete kalkışmadığını aksine ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda ABD’nin bölgeye yerleşmesi planlarının bir parçasını oluşturduğunu gösteriyor.

Öte yandan, PYD ve YPG’nin ise bu anlaşmaya uymaya gönüllü olmadığı da anlaşılıyor.