Venezuela'da muhalefet yasa ve yargı kararlarını tanımıyor

Venezuela'da Amerikancı muhalefetin Meclis'te çoğunluğu kazanmasından sonra küstahlıklarının sonu gelmezken Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümet de değişikliklere gitti.

Venezuela'da muhalefet yasa ve yargı kararlarını tanımıyor

Venezuela’da Amerikancı muhalefetin Meclis’te çoğunluğu kazanmasından sonra küstahlıklarının sonu gelmezken Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümet de değişikliklere gitti. Öte yandan, Venezuela ordusu Ulusal Bolivarcı Silahlı Kuvvetler (FANB) devrime bağlılık yemini etti.

Venezuela’da Yüksek Mahkeme’nin 3 karşı-devrimci Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu ve 1 Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi milletvekilinin vekilliklerini tedbiren askıya alma kararına rağmen Amerikan işbirlikçisi muhalefet bu 3 milletvekiline de yemin ettirdi.

Venezuela Yüksek Mahkemesi, yani seçilen parlamentonun göreve başlayacağı 5 Ocak’tan önce seçim sonuçlarına ilişkin verdiği tedbir kararıyla karşı devrimci muhalefetin 3 milletvekiline ilişkin tedbir kararı aldığını açıklamıştı. Olaylı geçen Meclis açılışında ise Meclis Başkanlığı’na seçilen MUD koalisyonundan Henry Ramos Allup Yüksek Mahkeme’nin kararına kürsüden meydan okuyarak bu milletvekillerinin ilk fırsatta yemin etmesi için söz verdiğini açıklamıştı.

Maduro’dan ekonomik savaşa karşı yeni önlemler

Meclis çalışmalarının başlamasından sonra ise MUD açıkça mahkeme kararına karşı gelerek bu milletvekillerine yemin ettirdi. PSUV, açık bir anayasa ihlali olan bu durum karşısında Meclis’in bu milletvekilleri ile birlikte alacağı kararların hükümsüz olacağını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, karşı devrime karşı ekonomik iyileşmeyi sağlamak için hükümet içerisinde yeni görevlendirmelere gitti. Maduro, tarımsal üretime öncelik vermek üzere yeni bakanlıklar kurduğunu açıkladı.

Maduro bu çerçevede yeni kurulan Üretken Ekonomi Bakanlığı’na 39 yaşındaki Luis Salas’ı aradı. Yabancı İşletmeler ve Yabancı Yatırımlar Bakanlığı’na ise Jesus Farias atandı. Bu iki bakanlığın yanı sıra yeni kurulan bakanlıklar arasında Tarım ve Toprak Bakanlığı, Deniz Ürünleri ve Balıkçılık Bakanlığı, Kentsel Tarım Bakanlığı ve Beslenme Bakanlığı gibi bakanlıklar da bulunuyor.

Maduro yeni bakanlıklarla ilgili açıklamasında, “Ekonomik savaşa karşı direnmek için sürdürülebilir bir yol bulmak, kendi ekonomimizi kurmak ve güçlendirmek için bir atak yapmak üzere yollar arıyoruz.” dedi.

FANB’den bağlılık yemini

Venezuela ordusu FANB, Nicolas Maduro’ya ve “mutlak bir şekilde” bağlı olduğuna dair ant içti.

Venezuela seçimlerinde sağcıların zafer kazanmasının ilk gününden bu yana Nicolas Maduro’yu iktidardan indirme hedefini önlerine koyan sağcı iktidarın tehditlerine karşı Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Devlet Başkanı, devletin en üst otoritesidir; ona mutlak ve koşulsuz desteğimizi bir kez daha tekrar ederiz.”

Bakan, Venezüela Meclisi’nde bu zamana kadar asılı olan bulunan Hugo Chavez ve Simon Bolivar portrelerinin yeni Ulusal  Meclis başkanı Henry Ramos Allup tarafından kaldırılmasını ise “barbarlık” olduğunu belirtti.