Venezuela'da muhalefet Meclis'teki 'süper çoğunluğu' kaybetti

Venezuela'da 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde 167 sandalyeli parlamentoda 112 sandalye kazanan karşı devrimci muhalefete kötü haber Venezuela Yüksek Mahkemesi'nden geldi.

Venezuela'da muhalefet Meclis'teki 'süper çoğunluğu' kaybetti

Venezuela’da 6 Aralık’ta yapılan seçimlerde 167 sandalyeli parlamentoda 112 sandalye kazanan karşı devrimci muhalefete kötü haber Venezuela Yüksek Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, yani seçilen parlamentonun göreve başlayacağı 5 Ocak’tan önce seçim sonuçlarına ilişkin verdiği tedbir kararıyla karşı devrimci muhalefetin 3 milletvekiline ilişkin tedbir kararı aldığını açıkladı.

Amerikancıların “süper çoğunluğu” 5 Ocak’ta olmayacak

Venezuela’da yapılan seçimlerden sonra bir yerli halk temsilcisinin seçiminin yanı sıra Amazonlar, Yaracuy ve Aragua eyaletlerindeki oy verme işlemlerine ve sonuçlara itiraz edilmişti. Yüksek Mahkeme, bu itirazların incelenmesine karar verdi. Mahkeme, diğer tedbir taleplerini reddederken Amazonlar eyaletinde gerçekleştirilen seçimlere ilişkin itirazda ise tedbir kararı verdi.

Bu tedbir kararı, muhalefetten 3 ve Bolivarcı Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nden 1 milletvekilinin göreve başlamasına engel olacak. Böylece, karşı devrimci muhalefetin Meclis’teki 112 olan temsil gücü 109’a düşmüş oldu.

Venezuela parlamentosunda salt çoğunluk (84 sandalye), bütçe oluşturmasından başlayarak tüm yasaların kabul edilmesi için gereken asgari çoğunluğu oluşturuyor. Beşte üç oranındaki çoğunluk (100 sandalye) bakanların görevden alınması gibi kararların alınmasını sağlarken üçte iki oranındaki (111 sandalye) bir temsiliyet anayasa değişikliklerinin ve Anayasa Mahkemesi yargıçlarının değiştirilmesi, yani bir karşı-devrim anlamına geliyor.

Yüksek Mahkeme, seçimlere hile karıştığına karar verirse ilgili bölgelerde seçimler yenilenecek.

Karşı devrim her zamanki gibi cüretkar: Mahkeme kararını tanımıyoruz

Sağcı muhalefet cephesi ise Yüksek Mahkeme’nin kararını tanımadıklarını ilan ederek 5 Ocak’ta yapılacak yemin törenine “kazanan tüm adayları”nın katılacağını duyurdu.

Demokratik Birlik Yuvarlak Masası (MUD), yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme’nin, Amazonlar eyaletinin temsilcisiz bırakan bu olağandışı kararı, halkın meşru seçimi karşısında kaybeden bürokrasinin isyan ettiğinin ilanıdır.” denildi.

Halk, karşı devrime karşı ayakta

Öte yandan, Venezuela parlamentosunda elde ettiği üçte ikilik çoğunluğa sırtını dayayan Amerikancı muhalefet, geçtiğimiz günlerde Meclis’in açılışıyla birlikte yapacaklarını, seçim kurumlarını ortadan kaldırmak, şiddet suçlarından hüküm giyenlere af çıkarmak ve çalışma mevzuatı ile sosyal konutlar da dahil olmak üzere önemli halkçı proje ve düzenlemeler ilişkin reformlar olarak duyurmuştu.

Bu erken öneriler halk tarafından reddedilirken petrol, elektrik, sağlık ve iletişim işçilerinin başını çektiği Bolivarcı devrim yanlıları başkent Caracas sokaklarında gösteriler düzenliyor. Halk, 1999’dan bu yana Bolivarcı Devrim’in kazanımlarını korumak için düzenlediği gösterilerde Miraflores Sarayı’na yürüdü.