Ve Duterte Çin'e yakınlaşıyor

Tarihsel olarak gerilimli olan iki ülke Filipinler ile Çin arasında buzların çözülüşüne doğru gidiliyor.

Ve Duterte Çin'e yakınlaşıyor
Son dönemde özellikle ABD ve Obama’ya yönelik yaptığı ilginç çıkışlarla gündeme oturan Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, 250 iş adamıyla birlikte 19-21 Ekim tarihlerinde Çin’e tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek. Çin’in kendisini ısrarla ve defalarca davet ettiğini belirten Duterte, tarihsel ilişkilerin gergin olduğu iki ülke arasında ortaklık görüşmelerine hazırlanıyor.
Reuters’ın haberine göre, çeşitli sektörlerde ilgili işbirliği konularının konuşulacağı, iş adamlarının ve hükümet görevlilerinin katılacağı ziyaret kesinleşti. Sadece bir ay önce belli olan bu görüşme için şimdiden 250 Filipinli iş adamının Pekin ziyaretinde bulunması ise alışılmışın dışında olarak değerlendirildi.
Tarihsel olarak Filipinler ABD’nin en önemli müttefiklerinden

Bölgede tarihsel açıdan ABD’nin en önemli müttefiklerinden biri olan Filipinlerin son bir kaç ayda Duterte’nin demeçleri ve son olarak da önemli sayıda iş adamıyla Çin’i ziyaret edecek olması ise bölgede önemli değişikliklere yol açacağa benziyor.

Duterte, normal koşullarda 8 ekimde Filipin ve ABD donanmasının ortak gerçekleştireceği Güney Çin Denizi tatbikatının bu yıl son olarak düzenlendiğini söylemişti. Güney Çin Denizi’nde Çin ile bir çok kez karşı karşıya gelen Filipinler için radikal bir hamle olarak değerlendirildi.

“ABD bize paspas gibi davranamayacak”

Her ne kadar iki ülke arasında Güney Çin Denizi anlaşmazlığı devam ediyor olsa da Duterte’nin “Ben burada olduğum sürece ABD bize bir paspas gibi davranamayacak. Sizinle konuşmayacağım. Sürekli Çin’e gidebilirim” şeklindeki sözleri önümüzdeki günlerdeki Çin ziyareti öncesi iki ülke arasındaki tarihsel gerginliği biraz olsun azaltacağa benziyor.

Filipinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Francis Chua konu hakkında şöyle konuştu: “Çin ile yakınlaşmak isteyen oldukça popüler bir cumhurbaşkanımız var. Biz komşuyuz, cumhurbaşkanı da tam olarak bunu düşünüyor; dost olmak varken neden düşman kalalım?” şeklinde konuşarak Filipinler burjuvazisinin konu ile ilgili görüşlerinin de Çin’le yakınlaşmaktan yana olduğunu belirtti.

Duterte’nin özellikle Çin’in altyapı ve demiryollarının modernleştirilmesi konusunda destek isteyeceği tahmin ediliyor. Henüz herhangi bir savunma ortaklığı anlaşması ile ilgili bilgi yok.

Çin: Ziyareti olumlu karşılıyoruz

Çin tarafında ise, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, bugün düzenlenen basın toplantısında, Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin Çin’e yapacağı ziyareti olumlu karşıladıklarını bir kez daha vurgulayarak, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerine değindi.

Sözcü, Duterte’nin ziyareti sırasında, beraberinde getireceği ticaret heyetinin Çin tarafıyla yapacağı görüşmeler sayesinde ikili ticaret işbirliğinin bir adım daha ileri taşınabileceğinden bahsetti. Geng Shuang, ziyaretle ilgili olarak iki ülke arasında yoğun temasların sürdürüldüğünü de dile getirdi.

Mevcut durumda Çin ve Filipinler’in ikili ilişkileri iyileştirme, karşılıklı kazanca dayalı işbirliği kurarak ortak kalkınmayı teşvik etme arzusunu paylaştığını kaydeden Çinli sözcü, iki tarafın her alandaki somut işbirliğini pekiştirmeye ve iki ülkenin halklarına refah getirmeye hazır olduğuna dikkati çekti.