"Valilik, açlık grevindeki işçilere su ve şeker verilmesini engelliyor"

Zonguldak'ta maden işçilerinin maaşlarını alamadıkları için madende başlattığı açlık grevi 9'uncu gününe girdi.

 

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde geçen 4 Nisan’da maaşlarını alamadıkları için iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik’te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere ‘Paralel Devlet Yapılanması’ soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine ücretlerin yatırılması için madende açlık grevi yapmaya başladı.

85 işçi, 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek maden içerisinde açlık grevi başlattı. 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle grevi bırakırken 25 işçi madenin içerisinde açlık grevini sürdürüyor.

Çıkışa 20 metre kala göçük

Direnişini sürdüren işçiler, dün akşam saatlerinde maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki tahkimatı çıkaran işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat yaptı. İşçiler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar.

Gece rahatsızlanan maden işçisi Emin Gökçe, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Gökçe’nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

“Valilik, işçilere şeker ve su verilmesini engelliyor”

Valilik dün yaptığı ilk açıklamada direnişi yapan işçiler haricinde diğer işçilere kayyum tarafından maaşların ödenmeye başlanacağını duyurmuştu. Akşam saatlerinde yapılan yeni bir açıklamada ise maden ocağındaki işçilerin direnişlerini sonlandırmaları halinde onlarında alacaklarının ödeneceği belirtildi.

Bugün yapılan bir açıklamada ise yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından işçilere biner lira yardım yapılacağı açıklandı.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, valiliğinin yaptığı açıklamanın taleplerini karşılamadığını söyledi. Arkadaşlarının tüm talepleri yerine gelene kadar eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden Akın, “Bize gelen bilgide arkadaşlar eylemi sürdürmekte kararlı. Valilik ne kadar ücret yatıracak bilemiyoruz. Hesaplara yatacakmış. Arkadaşlar tüm taleplerini istiyor. Biz burada mağdur edildik. İşçiyi bu duruma düşürenler utansın. Mağduriyetimiz o yatan ücretlerle giderilemiyor” dedi.

Ayrıca CHP Milletvekili Veli Ababa, valiliğin ve emniyein, açlık grevinde olan işçilere şeker, su ve meyve suyu iletmek isteyen işçilerin engellendiğini iddia etti.