Uzaydaki yaşam izi Türkiye'de bulundu

1964'te Çanakkale'ye düşen gök taşında yapılan inceleme tamamlandı.

Uzaydaki yaşam izi Türkiye'de bulundu

NASA ve İstanbul Üniversitesi’nden (İÜ) bilim insanlarının, 1964’te Çanakkale’ye düşen gök taşında yaptıkları inceleme tamamlandı. İlk kez Türkiye’ye düşen bir meteorda, insan bünyesinde bulunan amino asit tespit edildi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 1964’te düştüğü bizzat gözlenen 4 kilogram ağırlığındaki meteor, İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden ekibin mineral yapısı hakkındaki ilk incelemesinin ardından daha detaylı araştırma yapılması amacıyla 2012’de NASA’ya gönderildi.

canakkale meteor

NASA’da 4 yıl süren inceleme tamamladı. Analiz sonucunda meteorda, insan bünyesinde bulunan amino asitlerin olduğu tespit edildi. Meteorda, glisin, alanin, valin, serin, glutamik asit ve aspartik asit protein amino asitleri gibi 19 amino asit olduğu bulgusuna ulaşıldı.

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Örnek, yaptığı açıklamada, meteorların her zaman ilgi çeken konu olduğunu söyledi.

Dünyaya yılda yaklaşık 500 meteor düştüğünü dile getiren Örnek, “Bunların ancak yüzde 10’u elde edilebiliyor. Geri kalanı göllere, denizlere, çöllere, okyanuslara ve kutuplara düşüyor. Dünyada bugüne kadar 50 binden fazla meteor elde edilmiş. Bunun çoğunluğu da buzullara elde edildi. Namibya’ya 80 bin yıl önce düştüğü tahmin edilen 60 ton ağırlığındaki HOBA meteoru dünyada bilinen en büyük meteor durumunda bulunuyor.” dedi.