Uzak Doğu’da sular durulmuyor

Güney Koreli Yonhap haber ajansı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin bu sabah art arda iki orta menzilli balistik füze fırlattığını açıkladı.

Uzak Doğu’da sular durulmuyor

KDHC’nin balistik füzeleri fırlatması sonrasında, Uzak Doğu’da tansiyon bir kez daha yükseldi.

Güney Kore ordusunun yaptığı açıklamaya göre fırlatılan füze 400 kilometre yol alarak Japon anakarası ile ülke arasındaki mesafenin yarısından fazlasını kat etti. Fırlatma öncesinden başlayan Güney Kore, Japonya ve KDHC arasındaki gerginlik sürerken, Çin ilgili tarafları gerilimi yükseltecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

“Duruşumuzu KDHC tarafına ve tüm dünyaya açıkladık” diyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Kore Yarımadası’ndaki karmaşık ve hassas durum göz önünde bulundurulduğunda, tüm tarafların yarımadada gerginliği yükseltecek eylemlerden kaçınması, bölgede barış ve istikrarı korumak için çalışması gerekir” ifadesini kulandı.

Kuzey Kore’nin bugün yaptığı iki fırlatma denemesiyle geçen iki ay içinde toplamda beşi başarısız olmak üzere altı denemede bulundu. Fırlatılan füzelerin teorik olarak Japonya’yı ve ABD’nin Pasifik Okyanusu’nda bulunan toprağı Guam’a kadar ulaşabilecek 3,000 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu tahmin ediliyor.