Uygur bölgesi cihatçı yuvası haline dönüşüyor

Çin’den bulunan özerk Sincan-Uygur bölgesinde cihatçılar faaliyetlerini arttırdığı belirtiliyor.

Uygur bölgesi cihatçı yuvası haline dönüşüyor

Çin’in kuzey batısında yer alan Sincan-Uygur bölgesinde faaliyet gösteren cihatçı grupların etkinlikleri arttırdığı belirtilirken, bu bölgeden çıkan cihatçıların Suriye’ye yoğun bir biçimde gittiği belirtiliyor. The Diplomat sitesinde yer alan bir habere göre bölgede faaliyet gösteren İslamcı Türkistan İslam Partisi’nin son dönemde “radikal” konuma doğru gittiği belirtilirken, sadece Suriye’de El Nusra Cephesi saflarında 2 binden fazla savaşçının bu bölgeden katıldığı ifade ediliyor.

Türkistan İslam Partisi’nin son aylarda 30’dan fazla internet propaganda videosu yayınladığı ve bunların “radikalleşme” eğilimi gösterdiği Çin kaynakları tarafından ifade edilirken, bu partinin yerel mücadele yerine daha “enternasyonal” mücadeleyi önüne koyduğu ifade ediliyor. Cihat filmlerinde tüm Dünya Müslümanlarına çağrı yapıldığına işaret edilirken, özellikle Suriye’de yürütülen savaşın “kutsal” olduğu ve “kafirlere” karşı yürütüldüğü belirtiliyor.

Selefi doktirinin Doğu Türkistan’daki temsilcisi

Türkistan İslam Partisi’nin Selefi doktrinine yakın bir ideolojik altyapıda oluştuğu belirtilirken, partinin yayın organlarında Çin rejimine karşı “ayaklanma” çağrısı motiflerinin yer aldığı belirtiliyor. Öte yandan partinin son dönemlerde etkinliklerinin odak noktasını Doğu Türkistan’da bulunan Uygurlar’dan daha geniş bir çerçeveye çevirdiği de dikkat çekiyor.

Parti’nin yayın organında Suriye Devleti hedef tahtasına oturtulurken, “Rus tank ve topları Alevi rejimini kurtaramayacak” başlıklı bir yazının yer aldığı ve savaşçılardan mesajların bu yazıda bulunduğu belirtiliyor. Yayınlarda anti-komünist öğelerin de baskın bir tonunun bulunduğu dikkat çekiyor.

Öte yandan Türkistan İslam Partisi, El-Kaide doktirinine sıkı sıkıya bağlı bir konumda bulunuyor. IŞİD’in itikadinin ve teolojik göndermelerinin yanlış olduğunu ifade eden parti, hilafetin politik tercihlere kurban gidemeyeceğini yazıyor. Türkistan İslam Partisi bölgede diğer bir etkin güç olan Özbek İslam Hareketi’ne karşı oluşuyla da biliniyor.

Çin bölgede daha güçlü bir siyaset izlemeye çalışıyor

Tüm çağrılarında Çin’e karşı savaşmanın “Allah’a karşı görevleri” olduğunu belirten parti yetkilileri, cihatçı akımların Çin’de güçlenmesini sağlıyor. Cihatçı akımlar Uygur bölgesinde Türkiye’nin de manevi desteğini alırken, Çin yetkilileri özellikle Irak bölgesine yatırımlar yaparak bölgede daha aktif rol almaya çalışıyor.