Urla Ovacık'ta ağaç katliamı

İzmir Urla'da Ethem Sancak'ın kardeşi Haydar Sancak'ın sahibi olduğu şirketin kuracağı rüzgar enerji santrali için 800 ağacın kesimine başlandı.

Urla Ovacık'ta ağaç katliamı

Köylüler adına hukuk mücadelesini sürdüren Av. Hande Atay ise, “Kesim maalesef devam ediyor. Yaklaşık 200-250 ağaç kesildi diye tahmin ediyoruz.” dedi. Mevcut davaların devam ettiğini, yeniden yürütmeyi durdurma kararı çıkması için hukuk yollarına başvurduklarını ifade eden Av. Atay, “Ağaçlar kesildikten sonra gelecek bir yargı kararının etkisi çok olmayacağı için ağaçların kesilmemesi yönünde talebimiz var. Yargı süreçlerinin beklenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu. Bölgeyle ilgili daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda sık bir ağaç dokusunun bulunduğu, bölgenin tamamının 1. derece doğal sit alanı olduğu ve projenin sit alanına zarar vereceği yönünde tespit bulunduğunu hatırlattı. Kesimin başlamasıyla birlikte bölgeye kimsenin girmemesi için orman yollarının kapatıldığını da anlatan Hande Atay, dün ve önceki gün hiçbir şey yokken bugün bir anda onlarca işçi ve traktörle aniden gelen kişilerin, ağaçları kesmeye başladığı bilgisini verdi.

Urla’nın Ovacık köyünde Aralık 2014’te RES pervanelerine yol açmak için ağaç kesimine başlanmış, köylüler de engellemek için nöbet tutmuştu. Köylüler adına hukuk mücadelesi başlatan çevreci avukatların girişimi sonucu yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Aynı yerde dün ikinci kez ağaç kesimi başladı.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), internet sitesinde konuyla ilgili, “6 Rüzgar Türbini İçin 1800 Ağaç… Urla’da Orman Katliamı Var!” başlıklı bir açıklama yaptı.

Ovacık yakınlarında, tamamı 1. derece doğal sit olan ormanlık alanda ağaç katliamının başladığı belirtilen açıklamada, “Hukuka aykırı orman kesim izni için açılan dava halen devam ederken ve RES projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ belgesinin süresi dolmuşken hem de! Bugün itibariyle onlarca işçi ve traktör, orman girişini kapatarak yoğun bir şekilde ağaç kesimine başlamıştır. Köylülerin karşı çıkışlarına rağmen bölge adeta ablukaya alınarak katliam gerçekleştiriliyor.” denildi.

Ağaçların kesim sebebinin, RES türbini direklerinin dikilmesi olduğunu da ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Biz bu oldubittiyi Yırca’dan biliyoruz ancak Yırca’da olduğu gibi Ovacık’ta da temiz enerji yalanı ile dayatılan kıyıma izin vermeyeceğiz! Ege Çevre ve Kültür Platformu olarak, geri dönüşü olmayan zararları ve olası bir ekolojik kırımı önlemek adına yargı süreçleri sonuçlanıncaya kadar ormanlık alanda herhangi bir faaliyete izin verilmemesini istiyoruz. Urla Ovacık köylüleri yaşam alanlarının, ormanların gasp edilmesini önlemeye çalışıyorlar. Köylülerin kendi ormanlarına girişinin engellenmesi, hukuksuzluğun başka bir boyutudur. Yeni Yırcalar yaratılmaması için yetkilileri, bu yanlıştan derhal dönmeye davet ediyoruz. Tüm İzmirlileri, Ovacık köylülerine destek olmaya çağırıyoruz.”