Üniversitelerde rektörlük seçimleri bitiyor

İddialara göre, YÖK tarafından Mayıs ayına yetiştirilmesi planlanan değişiklikle birlikte, seçim sistemi tamamen kaldırılıyor.

Üniversitelerde rektörlük seçimleri bitiyor

2016 Haziran ayında 21 üniversitede rektörlük seçimleri olacak. Ancak seçimlere hazırlık yapılırken Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yapılan açıklama ve çeşitli iddialar kafa karıştırıyor.

YÖK daha önce yaptığı açıklamada kanun tasarısı ile ilgili değişikliklerin başlandığı belirtilmişti.

“Bu yeniden yapılanma; çeşitlilik, performans değerlendirilmesi, rekabet, kalite güvencesi gibi evrensel kavramların oluşturduğu bir zeminde gerçekleşmelidir. Bu temel zihniyet ve ilkeler çerçevesinde, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları belli bir süreç dâhilinde yürütülecektir. Çok kısa bir zaman içerisinde öncelikle üniversitelerimizin rektörlerinin, daha sonra konunun diğer ilgili bütün taraflarının katkılarının teminine çalışılacak, şeffaflık ve katılımcılık ile bu süreç yürütülecektir. ” denilen açıklamada bir çok meslek grubunun ardından rektörlere de performans değerlendirilmesi getirilecek gibi duruyor.

Bunun yanı sıra iddialara göre Mayıs ayına yetiştirilmesi planlanan değişiklikle birlikte, seçim sistemi tamamen kaldırılıyor. Yerine ise rektör adayı olabilecek isimler için kriterler getiriliyor. Kriterlere uygun isimler, rektör olabilmek için YÖK’e başvuracak. Başvuruda bulunan adayların içinden belirlenecek isimler Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Cumhurbaşkanı da bu isimlerden birisini üniversiteye rektör olarak atayacak.

ODTÜ’de Haziran’da seçime gidiyor

AKP hükümetinin yıllarca uğraştığı ama bir türlü tam olarak fethedemediği Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de de Haziran ayında rektörlük seçimleri yapılacak. İddialar doğrultusunda değişikliklerin tamamlanmasıyla ODTÜ’de ortaya çıkacak tablo ise şimdiden merak konusu.