Üniversite değil medrese: Sınıfa başı açık girene "Sizin yüzünüzden melekler derse gelmiyor" dediler

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki akademisyenlerin hedef aldığı kadın öğrenciler "Derslere başı açık girdiğimizde 'sizin yüzünüzden melekler derse gelmiyor' diye taciz ediliyoruz" diyor.

Üniversite değil medrese: Sınıfa başı açık girene

AKP gericiliğinin var gücüyle baskısı altına aldığı akademi dünyasında akıl ve bilim dışı uygulama ve davranışlar da amfilerde kendilerine yer bulmakta sorun yaşamaz hale geldi. Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi’nde sınıfa başörtüsüz giren öğrenciler, öğretim üyelerinin “sizin yüzünüzden derse melekler gelmiyor”, “Zerdüştsünüz” gibi ithamlarıyla karşılaşıyor.

Jinha‘nın haberine göre, DÜ İlahiyat Fakültesi’nde okuyan kadın öğrenciler; derslere giren öğretim üyelerinin söylemlerine katlanamadıklarını belirterek DÜ Rektörlüğü’ne çağrıda bulundu. İlahiyat Fakültesi öğrencisi B.U., kadınlar olarak fakültede yaşadıkları zorluklardan bahsederek “Benim bu fakültede ikinci yılım. Kadınlar olarak ilk şikâyetimiz erkek öğrencilerden başlıyor. Kadınlara ayrılan herhangi bir alan yok bölümde kadınlara herhangi bir yaşam alanı bırakılmamış. Var olan tüm alanlar erkeklere ayrılmış durumda” diye konuştu.

“Niye okuyorsunuz? Çocuk doğurun”

Derse giren öğretmenlerin sözlü tacizlerine maruz kaldıklarını aktaran N.S ise, “Bazı hocalar sürekli kadınlara yönelik nefret söyleminde bulunuyor. Sanki dünyadaki tüm kötülüklerin sebebi bizmişiz gibi davranıyorlar. Kadın öğrencilere sürekli olarak ‘niye okuyorsunuz, ev hanımı olun çocuk doğurun’ diyorlar. Feminizm ve kadın mücadelesi hakkında hakaretlerde bulunuyorlar. Derslere başı açık girdiğimizde ‘sizin yüzünüzden melekler derse gelmiyor’ diye taciz ediliyoruz. Başını örtmek kişinin inancıyla alakalı ama hocalar yüzünden mecburen derse kapalı giriyoruz” dedi.

“Zerdüştsünüz”

A.T., “Sürekli olarak ırkçılık yaparak Kürtleri aşağılayan söylemlerde bulunuyorlar. Birçok arkadaşımız bu söylemler nedeniyle dersleri terk etti. ‘Siz Zerdüştsünüz’ diyorlar. İnançlara saygılı olmak lazım ben Müslümanım ancak Zerdüşt’e inanan insanları aşağılamak faşizmdir. Biz böylesi hocalardan ders görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.