Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden skandal Rusya kararı

Olimpiyat Komitesi, Rusya kararını verdi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden skandal Rusya kararı

Rusya’da, 2014 yılında yapılan Sochi Kış Olimpiyatları sırasında, devlet kurumlarının dopinge göz yumduğu ya da bizzat ölçümlerin yanlış alınmasını sağladığı yönünde skandal görgü tanığı ifadeleri ve raporların ardından, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) alacağı karar merakla bekleniyordu.

Birçok spor federasyonu ve bireysel sporcu, komiteye başvurmuş ve Rus sporcuların Brezilya’da gelecek ay başlayacak yaz olimpiyatlarından toplu olarak men edilmesi gerektiği talebini dile getirmişti.

Bugün öğleden sonra, komiteden yapılan açıklamada, Rusya’nın toplu olarak olimpiyatlardan men edilmesinin söz konusu olmayacağı, sporcularla ilgili kararın, ilgili federasyonlara ait olduğu ifade edildi. Federasyonların, her sporcunun durumunu bireysel olarak ele alması ve karar vermesi gerektiğini söyleyen komite, bu kararın da itiraz süresini de hesaba katarak, 12 gün içinde verilmesi gerektiğini açıkladı.

Bu karar çok tepki çekerken, IOC Başkanı’nın Rusya Devlet Başkanı Putin’le samimiyeti ve Rusya’da yürüttüğü iş ilişkileri mercek altına alınmaya başladı.

Daha önceki yıllarda, olimpiyatların düzenleneceği şehirlerin seçimi için rüşvet ilişkilerinin yer aldığı ortaya çıkmış, FIFA gibi kurumlarda yaşanan skandallarla, sporun içine düşürüldüğü kirlenmişlik, bir kez daha gün yüzüne çıkmıştı.

Olimpiyatlar gibi, amatör rekabetin ve spor yoluyla dostluğun geliştirilmesine hizmet etmesi amaçlanan organizasyonlar, küresel ticari aktörlerin gövde gösterisi ve reklam mecrası haline gelmesiyle endüstriyel spora hizmet eden oluşumların ötesine geçemiyor. Spor sadece para kaynağı haline gelince de, paranın olduğu yerde kirlenmişlik ortaya saçılıyor.