Ülke liderlerlerinden Nice saldırısına ilk tepkiler

Ülke liderlerinden Fransa'nın güneyindeki Nice kentinde kanlı saldırıya tepkiler geldi.

Ülke liderlerlerinden Nice saldırısına ilk tepkiler

Dün gece Fransa’nın Nice şehrinde gerçekleştirilen ve şimdilik 84 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin devlet başkanlarından açıklamalar geliyor.

 Obama: “Her türlü yardıma hazırız”

ABD Başkanı Barack Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi.

Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

 May:  “Değerlerimiz ve özgürlüklerimiz adına mücadele etmek için Fransa ve diğer tüm dostlarımızla birlikte çalışmak zorundayız.”

10 Temmuz’da başbakan olan Theresa May, İskoçya ziyareti öncesinde Fransa/Nice kentinde yaşanan terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. “Kalbimiz Fransız halkının ve saldırıda ölen yaralananların yanındadır. Hala tam durum bilinmese de , 80 kişinin ne yazık ki ölzdüğü ve birçok kişinin de yaralandığı görülüyor. Kurbanlar aile ve arkadaşlarıyla ulusal bayramı kutlayan masumlardır.” Diyen May, danışmanlarıyla yaptığı görüşmeler sonrasında bugün Hollande ile konuşacağını ve İngiltere’nin daha önce de olduğu gibi Fransa’nın her şekilde yanında olduğunu ileteceğini belirtti.

May, “Eğer bu, korktuğumuz gibi terrörist bir saldırıysa, yaşam tarzımızı yok etmek isteyenleri yenmek için daha fazla çaba harcamalıyız. Değerlerimiz ve özgürlüklerimiz adına mücadele etmek için Fransa ve diğer tüm dostlarımızla birlikte çalışmak zorundayız

Putin’den taziye ve dayanışma mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a bir telgraf göndererek Nice saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Putin, Fransız mevkidaşı Hollande’a bir telgraf göndererek bu insanlık dışı ve barbarca terör saldırısına yönelik üzüntülerini dile getirdi” dedi. Peskov, Putin’in telgrafında “Rusya, bu kötü günlerde Fransa ile dayanışma içindedir ve ölenlerin acısını paylaşmaktadır” ifadelerinin kullanıldığını kaydetti.

Merkel: “Terörü Yeneceğiz”

Saldırıdan sonra açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bütün Alman halkı Fransız dostlarımızla dayanışma içindedir. Almanya, Fransa ve terörle mücadele eden tüm ülkelerin yanındadır.” dedi. Merkel, terörü yeneceklerini sözlerine ekledi.

Finlandiya başkanı ve Norveç başkabakanı da dayanışma mesajlarını gönderdi.

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö açıklamasında, “Fransa’nın ulusal gününde gerçekleştirilen bu vahşi terör saldırısı Avrupa değerlerine yapılmış bir saldırıdır. Finlandiya kesin bir ifadeyle terörü kınıyor; Fransa ile dayanışma içindedir” dedi.

Norveç Başbakanı Erna Solberg de yaptığı açıklamada, “Terör eylemlerine bir son vermek için Fransa ile birlikte duruyoruz. Saldırının kurbanları için en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.