Ukrayna'nın NATO'cu Cumhurbaşkanı Poroşenko: Rusya'daki seçimler gayrimeşru

Ukrayna Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta sonu Rusya'da yapılacak seçimlerin Kırım'da da yapılacak olmasını eleştiriyor.

Ukrayna'nın NATO'cu Cumhurbaşkanı Poroşenko: Rusya'daki seçimler gayrimeşru
DHA’ya göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’da bu Pazar günü düzenlenecek parlamento seçimlerinin Rusya’nın iki yıl önce ele geçirdiği Kırım Yarımadası’nda da yapılacak olması nedeniyle, gayrimeşru olduğunu söyledi ve uluslararası toplumu, Rusya’daki parlamento seçimlerini tanımamaya çağırdı.
Poroşenko, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de G-7 ülkelerinin ve AB ülkelerinin büyükelçileriyle yaptığı toplantıda, Kırım’da insan hakları ihlallerinin felaket boyutlarına ulaştığını ifade ederek, “bu şartlarda Rusya’nın Kırım’ı ilhakının hukuka aykırı olduğuna vurgu yapılmasının son derece önemli olduğunu” dile getirdi.
Kırım Rusya’ya nasıl katıldı?
Ukrayna’da yaşanan krizin devamında 16 Mart 2014 tarihinde referandum yapılmıştı. %83 oranında katılım oranının olduğu referandum sonucunda; Kırım’da %96.77, Sivastopol’de ise %95.6 oranında Rusya’ya bağlanmak yönünde oy kullanılmıştır. Bir gün sonra Kırım parlamentosu resmen Rusya’ya bağlanma talebini iletmiştir. İlerleyen günlerde Obama 11 Ukraynalı ve Rus yetkiliye yaptırım kararını açıklamıştır. Ayrıca, Rusya’nın G8 üyeliği de askıya alınmıştır. 27 Mart’ta BM Güvenlik Konseyi, Kırım referandumunun yasal olmadığını belirten bir karar çıkarmıştır. 17 Nisan 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin Rusya’nın Kırım’ı ilhakını onaylayan imzayı atmış ve Kırım resmen Rusya’ya katılmıştır.
Geçtiğimiz Temmuz ayında da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kırım ile Güney federal bölgelerin birleştirilmesini öngören kararı imzalamıştı.