Ukrayna'da komünizm düşmanlığı: 1018 Lenin heykeli yıkıldı

Ukrayna'da üç yıl içerisinde 1018 Lenin heykelinin yıkıldığı belirtildi.

Ukrayna'da komünizm düşmanlığı: 1018 Lenin heykeli yıkıldı

Ukrayna’da AB yanlısı ve faşist ‘Euro Maydan’ protestolarının başladığı 2013 sonundan bu yana ülkedeki Sovyetler Birliği’nin kurucusu ve Ekim Devrimi’nin mimarı Vladimir Lenin’e ait 1.018 heykelin yıkıldığı belirtildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vyaçeslav Kirilenko, ülkesinde ‘Rusya’yı sembolize ettiğini’ söylediği 1.018 Lenin heykelinin yıkıldığını açıkladı. Kirilenko’ya göre, ülkede hâlâ 1000’e yakın Lenin heykeli bulunuyor.

Ukrayna’da bilinen ilk Lenin heykeli yıkma olayı Aralık 2013’te gerçekleşmişti. Hükümet karşıtı Euro Maydan protestoları sırasında göstericiler başkent Kiev’deki Şevçenko Bulvarı’nda bulunan Lenin heykelini demir çubuklar ve halatlar kullanılarak devirmiş, ardından heykele balyozlarla vurmuştu.

Dönemin Başbakanı Nikolay Azarov, heykelin devrilmesini Afganistan’da bazı dev Buda heykellerinin Taliban tarafından tahrip edilmesine benzetmişti.

Diğer taraftan Ukrayna hükümeti Nisan 2015’te bir ‘komünizmden arındırma’ yasasına onay verdi. Yasa kapsamında Lenin heykellerinin yıkılmasının yanı sıra komünizmi sembolize eden sokak ve meydan isimleri de değiştiriliyor. (Sputnik)