Uganda'da vahşetin sınırı yok: Seçimler için çocuk kurbanı

Uganda’da seçim döneminde şans getirmesi için çocukların kurban edildiği bildirildi.

Uganda'da vahşetin sınırı yok: Seçimler için çocuk kurbanı

Uganda’da seçim döneminde şans getirmesi için çocukların kurban edildiği bildirildi.

Altı çocuğun öldürüldüğü ve bazılarının sakat bırakıldığını belirten Kyampisi Çocuk Hizmeti Merkezi – Kyampisi Childcare Ministries (KCM) adlı yardım kuruluşunun direktörü Shelin Kasozi, “Çocukların kurban edilmesi, kan dökmenin para ve güç getireceğine inanılması nedeniyle seçimler döneminde oldukça yaygın” dedi.

Ekim ve Şubat ayları arasında Uganda’nın Ssembabule, Mukono, Buikwe ve Mubende bölgelerinde bildirilen olaylarda, şüphelilerin tutuklandığını aktaran Kasozi, dava sürecinin ise henüz başlamadığını ifade etti.

Uganda İçişleri Bakanlığı insan kaçakçılığıyla mücadele ekibinin başında bulunan Moses Binoga ise, seçim döneminde çocukların kaçırıldığına dair bilgilerin kendilerine de ulaştığını teyit ederek KCM’nin raporu hakkında bilgi vermedi.

Geçmişteki bazı vakalarda kalpleri ve ciğerleri sökülmüş parçalanmış çocuk ve yetişkin bedenleri bulunduğunu belirten Binoga, geçen yıl kaydedilen iki kurbanın ise kafalarının kayıp olduğunu söyledi.

Eski “gelenek”miş!

Çocuk kurban etmek, Uganda’da kabile dönemi geleneklerine kadar uzanıyor. Bir süredir kaybolmuş olan bu vahşi gelenek ülke ekonomisinin büyümeye başlamasıyla birlikte yeniden hortladı. Ülkenin yeni zengin sınıfının daha zengin olma hayaliyle çocuk kurban etmek için kabile büyücülerine büyük paralar ödedikleri belirtiliyor.

2012 yılında 82 yaşında bir kadının torununun kurban edilmesine katıldığı için 15 yıl hapse edildiği belirtilirken, BM kaynakları siyasi ikbal hedefiyle bağlantılı olarak Afrika’da albinolara yönelik saldırıların arttığını, bu insanların beden parçalarının kara büyüde kullanıldığını kaydetti.