Ucuz işgücü: ABD ile AKP'nin sığınmacı pazarlığı

300 bin mültecinin ucuz işgücü olarak ağır şartlarda sömürülmesine yasal kılıf da hazırlanıyor.

Ucuz işgücü: ABD ile AKP'nin sığınmacı pazarlığı

ABD yüzde 30’luk gümrük vergisinden vazgeçerse, Türkiye’de kurulacak fabrikalarda çalışanların yüzde 30’u Suriyelilerden oluşacak. Böylece şu anda kaçak olarak çalıştırılan Suriyeli sığınmacılar ile ilgili patronlara güvence de sağlanmış olacak.

Masaya konulacak projeye göre, ABD yüzde 30’luk gümrük vergisinden vazgeçerse, Türkiye’de kurulacak fabrikalarda çalışanların yüzde 30’u Suriyelilerden oluşacak. Bu sayede 300 bin mültecinin ucuz işgücü olarak ağır şartlarda sömürülmesine yasal kılıf da hazırlanmış olacak.

Emperyalist müdahaleyle milyonlarca insanın mülteci duruma düştüğü Suriyelilere yönelik tekstil sektöründe istihdam edilmeleri için bir proje hazırlandı. Bugün başlayacak ABD ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmak üzere hazırlanan projeyle, Türkiye’de yaşayan 300 bin kadar Suriyeli mültecinin tekstil sektöründe ucuz işgücü olarak kullanılması hedefleniyor.

ABD, Türkiye’den alacağı ürünlerin imalatında Suriyelilerin çalışması şartına uyulması durumunda yüzde 30 oranındaki gümrük vergisinden vazgeçecek. Merkezinde ABD’nin yer aldığı proje sayesinde Türkiye’nin ihracatı da artırılmış olacak.

Mısır ve Ürdün’de var

Projeye ilişkin ayrıntıları paylaşan tekstil patronlarının örgütü İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’nin ise kar hırsıyla projenin “güzelliklerini” heyecanla anlatıyor. Gülle, AB, Orta Doğu ve Rusya’da devam eden durgunluk ve belirsizliğin etkisiyle yeni pazar arayışlarında ABD’nin ön plana çıktığını, bu pazarda ise yüzde 30’a varan gümrük vergisi nedeniyle istenen ticareti gerçekleştiremediklerini söylüyor. ABD’nin 140 milyar dolar hazır giyim ithalatı olduğunu belirten İsmail Gülle, Türkiye’nin tekstil pazarından yüzde 3.76, hazır giyimden ise yüzde 0.45 pay aldığını, Suriyelilere yönelik hazırladıkları projeyle birkaç yıl içinde bu ülkeye 2 milyar dolarlık ihracatın yakalanacağını ifade ediyor.

Tekstil patronlarının Başkanı’ndan “ekmek vereceğiz” çiğliği

Suriye’den Türkiye’ye gelen mültecilerin sayısının 3 milyonu geçtiği bu dönemde, Türkiye’nin üstlendiği ekonomik ve siyasi sorumluluğun bir kısmının başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler tarafından da paylaşılması gerektiğini ifade eden Gülle, “Önerdiğimiz İnsani Nitelikli Tercihli Bölgelerde kurulacak tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında bölge insanlarının yanı sıra Suriyeli göçmenlere de iş imkânı sağlanabilir. Örneğin her işletme çalışanlarının yüzde 30’u Suriyelilerden olabilir. 300 bin kişiye iş imkânı sağlasak, 1 milyon Suriyelinin ekmeğini kazanmasına, refah seviyesini artırmasına öncülük etmiş oluruz. ABD ve diğer ülkelerin de bu bölgede üretilen ürünleri gümrüksüz olarak ithal etmeleri halinde yatırım sayısı giderek artar” dedi. Projenin Kilis, Adana, Maraş ve Antep’te uygulanabileceğini, eğer kabul edilirse ilan edildiği yıl üretimin başlayacağını ifade eden Gülle, benzer uygulamaların Mısır, Ürdün, Afrika’dan gelenler için de uygulandığını söyledi.