Twitter kapatılıyor mu?

Bakan Yıldırım'ın açıklamaları, akıllara Türkiye'nin bir kez daha Twitter hizmetlerine erişimin yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusunu getirdi.

Twitter kapatılıyor mu?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sosyal ağ servisi Twitter sitesine Türkiye’deki mevzuata uyması için verdikleri sürenin dolduğunu açıkladı. Bu açıklama akıllara Türkiye’nin bir kez daha Twitter hizmetlerine erişimin yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusunu getirdi.

Bakan Yıldırım Ankara’da düzenlediği  basın toplantısında, “Yasalar çerçevesinde iş yapmalarını sağlamak ana gayemiz. Yeni bir yasa getirdik, uygulanmayan mahkeme kararlarına karşılık para cezası yoluna gidildi” derken Twitter’a kesilen ve şirketin Amerika’daki merkezine gönderilen 150 bin liralık cezayı hatırlattı.

Yıldırım, “30 gün tebligat süresi doldu. Bundan sonraki gelişmelere göre yasal olarak hangi adım atılacaksa o adımı atacağız. Vazgeçmemiz sözkonusu değil, burda ticaret yapan, hizmet veren herkes Türkiye’nin yasalarına göre iş yapmak zorundadır. Twitter ve benzeri sosyal medya kuruluşları ülke yasalarına uygun yayın yapması esastır. Bunlara gerekli hassasiyeti göstermeyenlere yaptırımlar olacak ve devam edecektir. Bizim amacımız engellemek değil yasalar gayesinde devam ettirmektir.” dedi.

Ceza “terör propagandası”ndan verilmişti

Binali Yıldırım her ne kadar meseleyi ticari kurallara uygunluk olarak sunmaya çalışsa da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter’a “terör propagandası” yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle 150,000 TL para ceza vermişti.

Mart ayının sonunda Çağlayan Adliyesi’nde bir örgüt üyeleri tarafından rehin alınan ve kurşun yaraları sonucu hayatını kaybeden Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili görüntülerin kaldırılmaması gerekçesiyle Twitter ve Youtube’a erişim sulh ceza mahkemesi kararıyla bir süre engellenmişti. Şirketlerin görüntüleri kaldırmasıyla erişim tekrar sağlanmıştı.