Tutuklu Korgeneral Güvenç: "Tanklarla dümdüz ederim" dedim, Akıncı'yı ben temizledim

Darbe soruşturmasında tutuklanan Korgeneral Yıldırım Güvenç'in ifadesi ortaya çıktı.

Tutuklu Korgeneral Güvenç:

Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç 1. Ordu Komutanı’nın emriyle Akıncı Üssü’ne gittiğini ifade etti.

Tutuklanan Yıldırım Güvenç, Sözcü’den Asuman Karaca‘nın haberine göre, ifadesinde şu çarpıcı bilgileri verdi:

‘S..ktir et dedim’

Saat 20.30 sıralarında lojmanıma gittim. 22.00 sıralarında askeri hattan Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığında Kurmay Başkanı vekili olan Albay Ömer Faruk aradı. Bir mesaj geldiğini ve bu mesajda görevlendirmeler olduğunu, sıkıyönetim ilan edildiğini söyledi. Mesajda kimin imzası olduğunu sordum. Genelkurmay Karargahı’nda çalışan Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün imzasının olduğunu söyledi. ‘S..tir et’ dedim.

Ölüm fermanı dedim

Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Komutanlığını aradım. Orada da darbeci Kara Kuvvetleri Personel Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Bican Kırker’in tümen komutanlığına geçtiğini öğrendim. Onunla görüşmek istedim. Telefona çıktı. Derhal komutayı bırakıp teslim olmasını, fakir milletin parasıyla alınan tank, zırhlı aracın milletin üzerine doğrultulmasının hesabının sorulacağını anlattım. Kırker bana konseyin kararı olduğunu söyledi. Ben de ona bunun ölüm fermanı olduğunu söyledim. Bana “Vatan sağolsun” dedi.

Vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüm

Ankara Valisi ile Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile de telefon görüşmeleri yaptım. Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Nevzat’la da Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan ve yanındaki albay ile yarbay veya binbaşının yakalanması konusunda görüşmelerimiz oldu.

Karargaha 15 tank sokmuşlar

Zekai Paşa ile komutanların nereye götürüldüğünü anlamaya çalıştık. Gece 00.00 ile 03.00 arasında 3 helikopterin Genelkurmay Kararga-
hı’ndan komutanları bilinmeyen bir yere götürdüklerini öğrendik. Karargaha darbeciler 15 tank, 3 zırhlı araç 1 tane de cobra sokmuşlar. Korgeneral Metin İyidil ile Korgeneral Faruk Şengül sabaha karşı sivil kıyafetle harekat merkezine geldiler. İyidil’in de darbenin sonlandırılması için girişimi ve gayreti oldu. Bu çalışmalar sonucunda zırhlı tümene atanan darbeci tümen komutanı Ahmet Bican Kırker teslim olmuştu.

Dündar ‘Komutanları kurtar’ dedi

Zırhlı tümendeki darbeci ekibin teslim olmasından sonra Genelkurmay Karargahı ve Akıncı Kışlası’na operasyon için hazırlık maksatlı olarak tank çekicileri zırhlı tümene gönderip, tankları yüklettim. Gece boyunca 1. Ordu komutanı (Orgeneral Ümit Dündar) ile de istişareler yaptım. 1. Ordu Komutanı, Akıncı Kışlası’na giderek rehine olarak bulunan komutanları kurtarmamı emretti. Yüklettiğim tankları Akıncı’ya gönderdim.

Önce kasırga serbest bırakıldı

Albay Yiğit’e, zırhlı tümendeki, Genelkurmay’daki ekibin teslim olduğunu, Partigöç denen darbecinin bir savcı ve bir generalin gelmesi halinde teslim olacağını beyan ettiğini anlatmasını, aksi halde tankların arkada olduğunu, burayı dümdüz edeceğimi bilmelerini söyledim. Önce Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga serbest bırakıldı. Darbeye karşı hayatımı ortaya koydum. Darbeci ekip tarafından hazırlanan atama listesinde TRT Genel Müdürü olarak ismimin yazılı olduğunu biliyorum. Ancak bu görevlendirmeden benim bilgim ve rızam yoktur.

Güler ve Öztürk perişan haldeydi

Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Güvenç, Akıncı Üssü’ndeki durumu da şöyle anlattı: “Pist başındaki kuleye çıktım. Komutanların yerini nokta nokta görmeye başladım. Ancak içinde kimin olduğunu seçemiyordum. Aldığımız önlemler sonucu komutanların etrafındaki darbeci ekip çekilmeye başladı. Komutanlar da gözlerini açıp etrafa bakacak duruma gelmişler. Fırsattan istifade telefonla bana ulaştılar. Tarif ettikleri yere gittim. Gittiğim yerde Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, YAŞ üyesi Akın Öztürk ayrı ayrı yerlerde bulunuyorlardı. Üstleri başları oldukça perişan vaziyetteydi.”