"TÜRKSAT, personele fazladan 11 milyon lira ödedi" iddiası

Sayıştayın hazırladığı rapora göre, TÜRKSAT 2005 - 2014 yılları arasında personele fazladan 11 milyon lira ödedi.

Sayıştay, Türksat’ın yönetim kurulu üyelerinden, müdürlere, denetim kurulu üyelerinden danışmanlara pekçok personele mevzuata aykırı ödeme yapıldığını belirledi. Fazladan yapılan ödemeleri ortaya çıkaran Sayıştay 2005-2014 yılları arasında personele fazla ödenen 11 milyon liranın ödendiğini saptadı. TÜRKSAT’ın paraların iadesiyle ilgili herhangi bir işlem yapmadığını tespit eden Sayıştay, denetim raporunda fazladan ödenen 11 milyon liranın yasal faiziyle geri alınması gerektiğini vurguladı. Sayıştay yaptığı denetimde bir yönetim kurulu üyesine 368 bin, denetim kurulu üyesine ise 108 bin lira fazladan ödendiğini belirledi.

CİHAN ‘ın haberine göre, Sayıştay Başkanlığı, TÜRKSAT, 2014 Yılı Denetim Raporu’nu tamamladı. Şirketin 2009 yılına ilişkin denetim raporunda, TÜRKSAT A.Ş. Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile bazı personelinin ücretleri konusunda kanuna aykırı olarak ödemede bulunulduğu ifade edilen raporda, “Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Müfettiş ve bazı birim direktörleri ile il müdürlerine, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14’üncü maddesine atfen çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararlarının üzerinde ücret ödenmesi, Yönetim Kurulu tarafından atanan Türksat AŞ Genel Müdürü’nün genel müdürlük ücretini, 4857 sayılı İş Kanunu’na aykırı şekilde Türksat AŞ’den almayarak Şirket’in bağlı ortaklığı olan Eurasiasat’tan ücret alması, hususlarının, 2008 yılı denetim raporu eki Özel İnceleme Raporu’ndaki yukarıdaki konularla ilgili değerlendirmeler de dikkate alınmak suretiyle Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından incelenmesi, gerekirse soruşturulması önerilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Öneri gereğince, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca 7 Temmuz 2011 tarihinde bir İnceleme Raporu hazırlandığı ve raporun 28 Mayıs 2014 tarihinde Türksat AŞ’ye gönderildiği belirtildi. Hazırlanan inceleme raporunun sonuç kısmında, Türksat AŞ’nin kendine özgü statüsünün ve tabi olduğu mevzuatın hukuki olarak farklı bir şekilde değerlendirildiği belirlendi. Bu değerlendirmenin kusurlu veya kasıtlı yapıldığına yönelik emareye rastlanmadığı, dolayısıyla ilgililer hakkında disiplin yönünden işlem tesisine gerek bulunmadığı tespit edildi.

TÜRKSAT AŞ’nin yönetim ve denetim kurulu üyelerine yapılan ücret ödemeleri ile diğer personele verilen ücretler konusunda kanun hükümlerine uygun hareket edilmesi gerektiği kanaatine varıldığı ifade edilen inceleme raporunda, “527 sayılı KHK’ye aykırı olarak kuruluşundan itibaren yönetim ve denetim kurulu üyelerine yapılan net ödemelerden, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen yönetim ve denetim kurulu üyelik ücretini aşan kısmının hesaplanacak yasal faizleriyle birlikte ilgililerden geri alınması. Personel ile yapılan mevcut hizmet sözleşmeleri, İş Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümleri de dikkate alınarak önceki yıllarda ortalama net ücret tavanının üzerinde yapılan maaş ödemelerinden fazla olan miktarların ilgililerden geri alınması. Bu çerçevede Türksat AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu tarafından kanuna uygun bir ücret sistemi belirlenmesinin gerektiği. Diğer taraftan, sermayesinin tamamı Türksat AŞ’ye dolayısıyla devlete ait olan ve Monako’da kurulu bulunan Eurasiasat SAM şirketinin İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan ancak fiilen Türksat AŞ’nde görev yapan personele önceki yıllarda ortalama net ücret tavanının üzerinde yapılan maaş ödemelerinden fazla olan miktarların ilgililerden geri alınmasının icap ettiği.” ifadelerine yer verildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca 7 Temmuz 2011 tarihinde hazırlanan İnceleme Raporu’yla ilgili herhangi bir işlem tesis edilmediğine vurgu yapan Sayıştay, “Şirketin 2013 yılı raporunda Türksat A.Ş. Yönetim ve Denetim Kuruluna atanan kişilere kanuna aykırı olarak ödemede bulunulması, Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Müfettiş ve bazı birim direktörleri ile il müdürlerine Bakanlar Kurulu Kararlarının üzerinde ücret ödenmesi hususunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca hazırlanan İnceleme Raporu doğrultusunda işlem yapılması önerisine yer verilmiştir.” diye konuştu.

Şirket konu ile ilgili öneriye verdiği cevapta bu konuda yapılacak bir işlem olmadığı belirttiği kaydedildi.

19 yönetim kurulu üyesinden 2 milyon 375 bin 147 lira fazla ödeme yapıldı

Türksat A.Ş. personeline belirlenen ücret üst sınırının üzerinde yapılan ödemelerin, ilgili personelden ödemin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesinin hukuki bir gerçeklik olduğunu anlatan Sayıştay, “Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine, 527 sayılı KHK’ye aykırı olarak Şirketin kuruluşundan itibaren yapılan net ödemelerden, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen yönetim ve denetim kurulu üyelik ücretini aşan kısmının hesaplanacak yasal faizleriyle birlikte Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden geri alınmalı. Bundan böyle yönetim ve denetim kurulu üyelik ücretlerinin, 527 sayılı KHK hükümlerine uygun bir şekilde belirlenmeli.” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay kanuna aykırı olarak yapılan fazla ödeme tutarlarının Türksat AŞ verileri üzerinden hesapladığını anlatarak, “Listede gösterilen Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesi, Türksat AŞ personeline, kanuna aykırı olarak yapılan fazla ödemelerin, şirket verileri üzerinden tarafımızca hesaplanan ve listede gösterilen personelden, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesi önerilir.” dedi.

Sayıştay, 2005 ila 2013 yılları arasında TÜRKSAT’ta yönetim kurulu üyeliğinde bulunan üyelerinden en düşüğü 13 bin 258 lira ve en yükseği 368 bin 366 lira olmak üzere 19 yönetim kurulu üyesinden 2 milyon 375 bin 147 lira fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle geri ödenmelerini istedi.

Sayıştay 2005 ila 2008 yılları arasında TÜRKSAT Denetim Kurulu Üyelerinden de en düşüğü 26 bin 970 lira ve en yükseği 108 bin 432 lira olmak üzere 7 denetçiden toplam 394 bin 148 lira fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle geri alınmasını istedi.

Sayıştay, Emekli Sandığına Tabi aralarında müdür, direktör, genel müdür yardımcısı, danışman ve kıdemli uzmanların bulunduğu kişilerden de 2005 ila 2014 yılları arasında fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle bir milyon 796 bin 79 liranın geri alınmasını istedi. Sayıştay emekli sandığına tabi çalışanlar arasında genel müdür yardımcılığı, danışman ve direktör görevlerinde bulunan bir kişiye 429 bin 928 lira fazla ödendiğini tespit etti.

TÜRKSAT’ta çalışan ve SSK’ya Tabi Personel olarak çalışan hukuk müşaviri, direktör, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, müfettiş ve kıdemli uzman olarak görev yapan üyelere de 2005-2014 yılları arasında fazla ödeme yapıldığını tespit etti. Sayıştay bu yıllar arasında SSK’ya tabi personelden 6 milyon 908 bin 18 liranın fazla ödeme yapıldığı için alınmasını istedi.