'Türkmenlere yardım' diye toplanan eşyalarla rant pazarları

Türkiye'de Türkmenler için düzenlenen 'yardım' kampanyalarında toplanan eşyaların ya çöpe atıldığı ya da satılmaya başlandığı ortaya çıktı.

'Türkmenlere yardım' diye toplanan eşyalarla rant pazarları

Suriye’nin, Rusya’nın da desteğiyle, cihatçı çetelerin elinden kurtarmaya başladığı Türkmen Dağı bölgesinde ‘katliam yapıldığı’ ve ‘binlerce’ Türkmen’in mülteci konumuna düştüğü propagandası ile birlikte Türkiye’de ‘yardım kampanyaları’ da düzenlenmişti. Şimdi bu kampanyalarla toplanan eşyaların ya çöpe atıldığı ya da satılmaya başlandığı ortaya çıktı.

Suriye’nin Türkiye’nin desteklediği cihatçı çetelere verdirdiği ağır kayıplarla birlikte Türkiye’de “Türkmen Dağı’na yönelik saldırılar üzerine bölgede bulunan Türkmenler sınırın kuzeyinde bulunan Türkiye’ye akın ettiği” propagandası yapılmaya başlanmıştı. Bu yalanlara kanan insanlar, yurdun dört bir yanından Türkmenlere gıda, giyim ve eşya yardımı yapılacağı söylenerek düzenlenen kampanyalarla katıldı.

Çok sayıda TIR ve kamyon ile Suriye sınırında bulunan ve Türkmen sığınmacıların yoğun olarak barındığı Hatay’ın Yayladağı ilçesine getirilen giysi yardımları, ilçe stadyumunun kenarında biriktirildi. Bir süre burada bekletilen yardımların bir kısmının ‘işe yaramaz’ düşüncesiyle çöpe atıldığı, bir kısmının ise tuhafiyelerde 5-10 TL arası fiyatlarla satılmaya başlandığı belirtiliyor.

Türkiye’nin dört bir yanından Suriyeli Türkmenlere yönelik gönderilen yardımların Yayladağı’nda heba edildiği öne sürülüyor. Çok sayıda TIR ve kamyonlarla ilçeye gönderilen yardımlar, kaymakamlık koordinesinde İlçe Stadyumu’nun kenarında bir yere biriktirildi. Aylarca bu alanda üzeri açık bir şekilde bekletilen yardım malzemelerinin üzerine yağmur yağdı. Zaman zaman bazı insanların gelip kaliteli buldukları elbiseleri seçmelerinin ardından kalan malzemelerin Parpuzluk mevkiindeki çöplüğe atıldığı ifade ediliyor.