Türklerin uygarlıkla imtihanı devam ediyor!

Bursa’nın İznik İlçesi’nde bulunan MÖ. 149 yılında yekpare bazalt kayadan yapılan ve Bityhnia uygarlığından kalan lahde sprey boyalarla yazılan yazılar sonucu zarar gördü.

Türklerin uygarlıkla imtihanı devam ediyor!

Bursa’nın İznik İlçesi’nde bulunan MÖ. 149 yılında yekpare bazalt kayadan yapılan ve Bityhnia uygarlığından kalan lahde sprey boyalarla yazılan yazılar sonucu zarar gördü.

2014 yılında çelik konstrüksiyonla korumaya alınacağı duyurulmuş olan Berberkaya Lahdi’nin üzeri, sprey boyalarla tahrip edilmiş durumda. Geçen ay Lefke Kapı’nın yıkılarak yenisinin yapılması ve kanalizasyon çalışmasında bulunan taban mozaiğinin üzerinin asfaltlanmasının ardından bu kez tarihi Berberkaya Lahdi tahrip edildi.

Roma’da 1800 yıllık tarihi sütuna bozuk parayla adını kazıyan Türk vatandaşının göz altına alınmasını ve para cezası verilmesini hatırlatan turizmciler cezai yaptırımların yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İtalya’da en küçük bir zarar bile cezasız kalmıyor ve örnek oluyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre bu tür zararı verenler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerekiyor. Bizde izinsiz kazı yapanlar ve eşsiz sanatsal ve tarihi değere sahip lahitleri kıranlar bile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Bu yüzden Vandalların saldırıları devam ediyor.”

Geçtiğimiz günlerde İtalya’nın başkenti Roma’da İmparatorluk Forumlarındaki (Fori Imperiali) sütunlardan birine metal parayla adını kazıyan Türk öğrenci gözaltına alındıktan sonra 2 bin 200 euro para cezasına çarptırıldı. Geçen yıl yine aynı bölgede yer alan Kolezyum’un (Flavianus Amfitiyatrosu) duvarına adının baş harfini kazıyan kişi 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Halk arasında Berberkayası olarak da adlandırılan lahit, antik çağdan İznik’e kalan eserlerden en önemlisi sayılıyor. Lahtin, Bityhnia kral mezarlarından olabileceği öngörülüyor. Bu varsayıma göre Nikaia ile tek ilişkisi olan 2. Prusias, oğlu Nicomedes ile girdiği mücadele sonucu İznik’e sığınmış. Daha sonra İzmit’te öldürüldü. 2. Prusias’ın ölümü üzerine hazırlanan yekpare lahtin İznik’e getirilirken çatladığı tahmin ediliyor. Bu varsayıma göre lahdin MÖ. 149 yılına ait olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu görüşe katılmayan sanat tarihçisi Prof. Semavi Eyice’ye göre lahit İznik’e hakim bir tepeye yerleştirilmiş depremler veya zemin kayması sonucu tepeden aşağıya yuvarlanarak olduğu yere yan yatarak göle bakan alınlığı kırılmış.