Türkiye'nin temiz havaya sahip tek ili açıklandı

Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor‘ adlı çalışmasını açıkladı. Rapora göre Türkiye’de ölçümler Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre yapılmıyor ve ‘nefes alınabilir’ denilebilecek tek il Çankırı.

Türkiye'nin temiz havaya sahip tek ili açıklandı

Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor‘ adlı çalışmasını açıkladı. Rapora göre Türkiye’de ölçümler Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre yapılmıyor ve ‘nefes alınabilir’ denilebilecek tek il Çankırı.

“Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” adlı raporu hazırlayan ekipten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de klasik hava kirleticilerinin tümünün ölçülmediğini ifade ederek, “Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülüyor. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlı. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda ivedi olarak adım atmalı ve hava kirleticileri için Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalıdır” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan ise Türkiye’de hava kirliliğinin özellikle 2015 yılında ciddi artış gösterdiğini, başta akciğer kanseri ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere birçok sağlık etkisi olduğunu, bunun için de yöneticileri önlem almaya davet ettiklerini kaydetti.

50 ilimiz “kesin kanser yapıcı madde” soluyor

Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan veriler ışığında hazırlanan rapora göre, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı, 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin çok üzerinde. Bu PM10 diye biliniyor ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından kesin kanser yapıcı madde olarak sınıflandırılıyor.

Türkiye’de kentlerde yaşayan insanların yüzde 99,7’si bu partikül maddelere normalin çok üzerinde maruz kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise, Türkiye genelinde sadece Çankırı’nın limitin altında değerlere sahip olduğu görüldü. Yılda 250 günden fazla limitin aşırı üzerinde PM10 ölçümü yapılan iller ise Samsun, Bursa, Manisa, İstanbul, Adana ve Kayseri.