Türkiye'nin Suriye planları sızdı: NATO, Erdoğan'ın gözünü Necdet Özel ile korkutmuş

Tayyip Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in 2012 yılında yaptıkları "Suriye’ye müdahale" tartışması Hillary Clinton'ın yazışmalarının sızmasıyla ortaya çıktı.

Türkiye'nin Suriye planları sızdı: NATO, Erdoğan'ın gözünü Necdet Özel ile korkutmuş

WikiLeaks tarafından yayımlanan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın danışmanı Sidney Blumenthal’in 2012’de eski bakana ‘Erdoğan, Özel & Suriye; Lübnan/Suriye’ başlığıyla yolladığı elektronik posta Tayyip Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in 2012 yılında yaptıkları ‘Suriye’ye müdahale’ tartışması yer alıyor.

Haziran 2012’de Türkiye’ye ait bir F-4 savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinden 6 gün sonrası tarihli e-postada, Necdet Özel, Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Savunma Bakanı İsmet Yılmaz arasında Suriye’ye verilecek cevabı tartıştıkları bir toplantı bilgileri yer alırken, kaynak olarak en üst düzeydeki hükümet ve devlet kurumlarına erişimi olan kişiler ibaresi dikkat çekiyor.

“Erdoğan NATO’dan çekiniyor”

Yazışmada Necdet Özel’in, Suriye ordusu ile doğrudan bir çatışmaya girmelerini gerektirecek gelişmelere hazır olmaları gerektiğini söylemesine karşı Erdoğan, danışmanları ile İsmet Yılmaz’la birlikte NATO’nun Türkiye ile Suriye arasında bir savaş istemediğini, Suriye’deki kaotik durumun Türkiye’yi de içine çeken ve bölgeye hızla yayılacak böyle bir savaş olacağını söyleyerek Özel’e itiraz ediyor.

Özel ise, Suriye ordusunun moralinin “iç savaş” nedeniyle çok düşük olması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) “minimum zarar” ile Suriye güçlerini alt edebileceğini söylüyor.

“Suriye’yle savaş için 600 bin asker hazır”

Genelkurmay’ın acil durum planını güncellediğini ve gerektiği takdirde 400 bin kişilik yedek güç dâhil olmak üzere ordunun harekete geçmeye hazır olduğunu söyleyen Özel, 100 bin askerin Kürt illerinde ve Kuzey Irak’ta PKK’ye karşı konuşlandırıldığını, geriye kalan 600 bin askerin, Özel Kuvvetler ve para-militer polis güçleri de dâhil olmak üzere, Suriye’ye yönelik operasyonlar için hazır olduğunu belirtiyor.

Özel’den ordu içinde, özellikle yüzbaşı ve binbaşılar arasında, Suriye ile savaşa yönelik bir durum oluşmasını engellemesini isteyen Erdoğan ve Yılmaz ise, yakın zamanda yaptıkları görüşmelerden NATO’nun Türkiye’nin Suriye’ye saldırgan bir askeri yanıt vermesine karşı olduğu sonucu çıkarttıklarını ifade ediyor.

Buna karşılık Genelkurmay Başkanı, ABD’nin Irak müdahalesi sırasında TSK güçlerinin Kuzey Irak’ta ABD güçlerine boyun eğdiğini, bu durumun orta seviyedeki TSK mensuplarında rahatsızlık yarattığını belirterek, Suriye’nin hamlelerine karşı adım atılmadığı takdirde Erdoğan’ın ordu içerisindeki milliyetçi otoritesinin sarsılabileceğini söylüyor.

“Hassas kaynağın” görüşleri: Erdoğan saf dışı edilmekten korkuyor

Yazışmada “çok hassas kaynağın” görüşüne de yer veriliyor. Buna göre, Erdoğan, Suriye’ye yeteri kadar gözdağı verildiğini düşünerek kontrolden çıkabilecek bir TSK acil durum planı istemiyor. Kaynak, Erdoğan’ın Özel’den istihbarat konusunda NATO kaynaklarına dayanmasını ve herhangi bir F-4 vakası daha yaşanmamasını istediğini belirtiyor. Kaynağa göre Erdoğan, Yılmaz ve Özel atacakları her adımın büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Hassas kaynak devamında, Erdoğan’ın NATO müttefiklerinin Türkiye ve Suriye arasında Rusya’yla ilişkileri zora sokacak bir çatışma istemediğini ve Rus deniz kuvvetlerinin olası bir gelişmeye hazır halde Suriye’nin Tartus limanında bulunduğundan emin olduğunu belirtiyor.

Kaynağa göre, TSK onurunu düşünse de, ekonominin iyi gittiği bir dönemde Suriye’yle savaş fikrinin iyi olmadığını söyleyen Erdoğan’ın ayrıca, savaş durumunda Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsilcisi olarak Necdet Özel’in Baş Komutan olmasıyla birlikte kendisinin saf dışı edilmesinden endişe ediyor.  Erdoğan’ın Özel’in ülkedeki siyasi duruma referansla böyle bir adım atmayacağını düşündüğünü ancak bu ihtimali de göz önünde bulundurduğunu belirtiyor.

3 Ekim 2012 tarihli Sidney Blumenthal imzalı bir diğer elektronik postada, MİT ve polis istihbaratının Suriye’nin Türkiye’yi savaşa çekerek İran’ın ülkeye müdahalesini meşrulaştırmaya çalıştığı iddiasıyla Erdoğan’ı uyardığı ifade edilirken, siyasi danışmanlarının Erdoğan’a “Halk savaş istemiyor” uyarısı yaptığı belirtiliyor.