Türkiye'nin notunu düşüren Moody's savcılığa 'şikayet' edildi

Gaziantep'te bir kişi, Türkiye'nin kredi notunu düşüren Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's'i savcılığa şikayet etti.

Türkiye'nin notunu düşüren Moody's savcılığa 'şikayet' edildi

Türkiye’nin kredi notunu düşüren Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Gaziantep’te Abdulmutalip Çiçek adlı bir kişi tarafından savcılığa şikayet edildi.

Moody’s’in aldığı Türkiye’nin ve 14 bankanın kredi notunu düşürmesi kararıyla 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesine aykırı davrandığını savunan Çiçek, avukatı Mehmet Karabacak aracılığıyla kararı siyasi bulduklarını dile getirerek, şikayet dilekçesini Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti.

Çiçek’in avukatı Mehmet Karabacak, şöyle konuştu:

“Müvekkilimiz 28.09.2016 tarihinde kredi derecelendirme kurumunun Moodys’ın Türkiye’nin kredi notunu düşürme kararının siyasi bir karar olduğunu ve bu kararın hiçbir objektif kritere dayanmadığını düşündü. Bunun üzerine Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na Moody’s’in yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Buradaki temel kriter de 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırılıklardır. Bu aykırılıklar ne diye söyleyecek olursak; yasada zikredildiği üzere Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesi, Sermaye Piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim oluşturmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yasada belirtilen şekilde para cezasına mahkum edilirler. Biz burada Moody’s’in siyasi argümanlarla hareket ettiğini düşünüyoruz.”