Türkiye'nin Musul planını Barzani bozdu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul operasyonu konusunda Irak Hükümeti ile anlaşma yaptıklarını açıkladı.

Türkiye'nin Musul planını Barzani bozdu

Musul’da önümüzdeki günlerde başlaması beklenen IŞİD karşıtı operasyon ile ilgili bir haftadan fazla süredir tartışmalar devam ederken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani’den Irak Merkezi Hükümeti ile anlaşma yaptıklarına dair bir açıklama geldi. Bu anlaşmanın Tayyip Erdoğan tarafından yüksek perdeden devam ettirilen Musul tartışması ile ilgili ne gibi sonuçlara yol açacağı merak ediliyor.

Beşika’daki üs üzerinden Iran Başbakanı Haydar al-İbadi ile sert bir tartışmaya giren Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamalarda, Musul’a dair A,B ve C planları olduğunu dile getirmişti. ABD ve bölgedeki diğer güçler tarafından Musul operasyonuna katılımı pek kabul görmeyen Türkiye’nin, Beşika’da Türk askeri tarafından eğitilen eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin savaşçılarından oluşan Haşdi Vatani’nin (yeni adıyla Ninova Bekçileri) operasyona katılması ve Musul’a yerleştirilecek Fırtına Obüsleri ile operasyona katılma görüntüsü vermeyi de seçenekler arasında tuttuğu açık görünüyor.

Barzani’nin açıklaması Türkiye’nin tüm planlarına ters

Tüm bunlarla birlikte bugün IKBY Başkanı Mesud Barzani tarafından yapılan açıklama, Türkiye’nin bölgedeki ittifak unsurlarından birinin de en azından Musul başlığı üzerinden eksilmesi anlamına geliyor. Barzani’nin Musul operasyonu konusunda Irak Hükümeti ile oldukça köşeli bir anlaşma yaptıklarını ifade etmesi bu eksilmeyi oluşturan temel etmek durumunda.

Barzani’nin açıklaması şu şekilde:

“Bir süredir medyada, iç ve dış siyaset merkezlerinde Musul’un kurtarılması operasyonunun hazırlıkları ve IŞİD’in yenilgiye uğratılması gündemde. Musul’un kurtarılmasının Kürdistan Bölgesi için özel bir önemi var ve bu, Kürdistan Bölgesi’nin siyasi önceliğidir.

Musul’un kurtarılması operasyonu için tüm hazırlıkların yapıldığını bütün taraflara bildirmeyi gerekli görüyorum.  Bu çerçevede Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu arasında anlaşma yapılmıştır.

Anlaşmada, operasyonun nasıl olacağı, askeri güçlerin görev ve sorumlulukları ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir. Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin anlaşmaya bağlı kalacağını bir kez daha bildirmek istiyorum.

Peşmerge ve Irak Ordu güçleri arasında tam koordinasyon olduğu gibi, istenmeyen bir durumun yaşanmaması için de her türlü çaba gösterilmektedir. Ayrıca Erbil ve Bağdat, Musul’un kontrolü ve kurtarılması sonrası süreç için üst düzey bir siyasi komisyonun kurulması konusunda anlaşma sağlamıştır.

Musul’un kurtarılması operasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanmasını, Musul halkının IŞİD terörünün zulmünden kurtulup kentten göç eden halkın da güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini umuyorum.”