Türkiye'nin IŞİD bağlantısına Ukrayna'dan destek

Ukrayna Enerji Bakanı Vladimir Demçişin, Türkiye'nin IŞİD'den petrol satın aldığı yönündeki suçlamaların kendilerini korkutmadığını söyledi.

Türkiye'nin IŞİD bağlantısına Ukrayna'dan destek

Ukrayna Enerji Bakanı Vladimir Demçişin, Türkiye’nin IŞİD’den petrol satın aldığı yönündeki suçlamaların kendilerini korkutmadığını söyledi.

Bu suçlamaların Ankara’yla enerji alanında işbirliği yapmalarını engellemeyeceğini belirten Demçişin, bunun nedenini Türkiye’den petrol almamalarıyla açıkladı.

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin devam ettiği Washington’da Sputnik’in sorularını yanıtlayan Demçişin, “Türkiye’den petrol almıyoruz. Biz Türkiye’ye kendi (doğalgaz) borularımızı sevk etmekle ve inşa ettikleri doğalgaz yeraltı depolarının donanımı için hizmet sağlamakla ilgileniyoruz” dedi.

Demçişin, Türkiye’nin de Ukrayna’daki uranyum madenlerinin geliştirilmesi için yapılan çalışmalara katılabileceğini de ekledi.

Öte yandan Demçişin, Rus doğalgazı için ‘adil pazar fiyatının’ 160-170 dolar aralığında olması gerektiğine inandıklarını söyleyip, Rusya’yla 2009’da imzalanan ve hala geçerli olan doğalgaz anlaşmasını ise ‘Ukrayna için karlı olmayan bir anlaşma’ olarak niteledi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna için doğalgaz fiyatının nisan-haziran döneminde 180 doların altında olacağını söylemişti.

Ancak daha önce Ukrayna’nın devlet doğalgaz şirketi Naftogaz’dan yapılan açıklamada, şirketin Rusya’dan nisan-haziran döneminde de doğalgaz almayı planlamadığı belirtilmişti.

Bu arada Demçişin, Avustralya’dan Polonya ve Litvanya üzerinden sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alabileceklerini, bununla ilgili görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Ukrayna, Rusya’yla doğalgaz fiyatında iki yıldır kalıcı bir anlaşmaya varılmaması nedeniyle Avrupa’dan doğalgaz almaya başlamıştı.