Türkiye’nin cihatçı çetelere silah yardımı BM Güvenlik Konseyi’nde

BM Güvenlik Konseyi Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah sevkiyatını toplantı gündemine aldı.

Türkiye’nin cihatçı çetelere silah yardımı BM Güvenlik Konseyi’nde

BM Güvenlik Konseyi Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah sevkiyatını toplantı gündemine aldı.

Konsey’in Ocak ayı dönem başkanı Uruguay’ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Roselli, pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın talebi üzerine gündeme alınan başlığın gizli görüşmede tartışılacağını belirtti. BM Siyasi İşler Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman Türkiye’nin Suriye’ye silah sevkiyatı konusunda toplantıya bir rapor sunacak.

Aralık ayında Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, Suriye’deki çetelere silah sağlanması ile birlikte BM gözlemcileri tarafından denetlenmesi gereken yardım malzemelerinin taşındığı BM kontrolündeki kontrol noktalarından Suriye’ye cihatçı ve mühimmat geçişlerinin gerçekleşmesinden Rusya’nın duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Rusya: BM göz yumuyor

Safrankov Rusya’nın, yardım malzemeleri dâhil olmak üzere Suriye’ye giden bütün kargoların BM denetimine tabi tutulmasını önerdiğini belirtmiş, ancak BM Güvenlik Konseyi yardım kargolarının komşu ülkelerden Suriye’deki çatışma bölgelerine 10 Ocak 2017 tarihine kadar doğrudan doğruya ulaştırılmasını onaylayan 2258 sayılı Konsey kararının hazırlanması nedeniyle Rusya’nın bu girişimini ele almamıştı.

Diğer Konsey üyeleri, Konsey’in Suriye’deki terör konusunda kendi çalışma sonuçlarının yeterli olacağı görüşünde. Feltman’ın sunacağı raporda ise El Kaide/IŞİD Yaptırım Komitesi İzleme Ekibi’nin raporlarındakinden daha yeni bir bilgi olmayacağı düşünülüyor. Ancak, söz konusu raporlar yabancı cihatçılarla ilgili ayrıntılı bilgi içerse de İzleme Ekibi’nin El Kaide, El Nusra ve IŞİD dışındaki örgütlerin nasıl silahlandığına dair araştırma yetkisi bulunmuyor.

Bazı Konsey üyeleri, Rusya’nın endişelerine cevaben Feltman’ın sınır ötesi yardım teslimatının izlenmesinde BM’nin bütünlüğünü gözeten bir yaklaşım sunmasını bekliyor. Rusya, Aralık ayı sonunda 2258 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı görüşmeleri sırasında, BM kontrolündeki sınır ötesi yardımların IŞİD’e gittiğine ilişkin endişelerini dile getirirken Kasım ayı sonundan bu yana üçüncü kez Türkiye’nin bölgedeki rolüne ilişkin başlıkları BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşıyor.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise BM’nin web sitesinde yayınlanan mektubunda Türkiye’nin silahlı kuvvetlerinin teröristlere doğrudan yardım ettiğini belirtti.

Beşar Caferi: TSK cihatçı çetelere doğrudan yardım ediyor

Caferi mektubunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki terörist gruplara mühimmat ve operasyonlarda destek sağladığını söylerken “2011’den beri 100’ün üzerinde farklı ülkeden gelen teröristlerin bulunduğu gruplar Suriye Arap Cumhuriyeti’ne karşı benzeri görülmemiş bir savaş yürütüyor.  Bu gruplara bölgeden ve başka ülkelerden mali, silah, mühimmat ve lojistik destek geliyor. Bu ülkeler arasında en fazla öne çıkanı ise teröre ve birçok terörist gruba desteği sürdürmekte ısrarcı olan Erdoğan rejimi.” ifadelerini kullandı.

Beşar Caferi, Ankara’nın Suriye’nin iç işlerine müdahalesinin kriz süresince Erdoğan rejiminin doğrudan müdahalesi ile birlikte silahlı kuvvetlerinin teröristlerin saldırı operasyonlarında yer alması gibi farklı biçimlerde gerçekleştiğini söylerken  “Bu güçler Suriye topraklarına, Türkiye-Suriye sınırına ateş açarak, paralı teröristlerin Türkiye’den Suriye geçişini sağlayarak gruplara destek vermektedir.” dedi.

Türkiye’deki rejimin suçlarının bununla da sınırlı kalmadığını vurgulayan Suriyeli diplomat IŞİD, El Nusra gibi terör örgütlerinden kaçan Suriyeli sığınmacıların Türkiye topraklarında Erdoğan rejiminin bilgisi dâhilinde ve kurumlarının içinde yer aldığı insan kaçakçılığı vb çetelerin kurbanı haline getirildiğini belirtti.