Türkiyeli Müslüman Kardeşler'e Tacikistan'da gözaltı

Türkiyeli Müslüman Kardeşler heyeti, Tacikistan'da gözaltına alındı.

Türkiyeli Müslüman Kardeşler'e Tacikistan'da gözaltı

Tacikistan’da tutuklanan İslamcılar arasındaki avukatlarla görüşmek üzere bu ülkeye giden Türkiye’deki Müslüman Kardeşler örgütlenmesi İHH’nın Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez ve Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Emine Yıldırım ile tercümanları Zaur Beg gözaltına alındı.

Türkiye hükümetinin devreye girmesiyle diplomatik kanallardan yapılan görüşmeler sonucunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tacikistan’da gözaltına alınan avukatlar Duşanbe’den THY’ye bağlı bir uçakla İstanbul’a gelecek” açıklamasını yaptı.

Tacikistan’da Orta Asya’nın tek İslamcı partisi ve Müslüman Kardeşler’in uzantısı olan İslami Kalkınma Partisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verilmesinden sonra ülkenin başkenti Duşanbe’de partinin başlattığı şiddet olayları sonrasında ülkedeki 2 baro örgütünden birisi olan SİPAR’a üye olan bazı avukatlar da tutuklanmıştı. Bu avukatlarla görüşmek üzere İHH öncülüğünde oluşturulan 6 kişilik heyetten sadece Sönmez, Yıldırım ile tercüman Beg’in Tacikistan’a gitmesine izin verilirken bu 3 kişi de ülkede yaptıkları görüşmeler sonrasında polis tarafından gözaltına alındılar.

Hukukçular Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, SİPAR Avukatlar Birliği üyesi avukatların da önce kaybolması ve sonrasında tutuklandıklarının açıklanması üzerine, avukatlar Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım ile tercümanları Zaur Beg’in dayanışma için Duşanbe’ye gittikleri ancak daha sonra göz altına alındıkları duyurulmuştu.