"Türkiye'de ekonomi çöküyor"

Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin oldukça kötümser öngörülerin olduğu bir rapor yayınladı.

Ekonomik kriz olasılığına dair alarm zillerinin iyiden iyiye çalmaya başladığı Türkiye’de AKP’nin kurmayları 2017’ye dair parlak vaatlerde bulunurken, finans kapitalin devlerinin yayınladığı raporlar durumun iç açıcı olmadığını gösteriyor.

Almanya’nın ikinci en büyük bankası Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin oldukça kötümser öngörülerin olduğu bir rapor yayınladı.

‘Revizyon’dan arındırılınca…

Türkiye ekonomisinin büyüme verilerinde yapılan ‘revizyonları’ hatırlatan Commerzbank, verilerde mevsimsellikten arındırılmış rakamlara yer verilmediğini belirterek, kendi hesaplarını yaptıklarını açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı büyüme verilerini mevsimsellikten arındıran bankanın ekonomistlerine göre, yapılan hesapla Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.5 oranında küçüldü.

TÜİK, üçüncü çeyrekte ekonominin yıllık bazda yüzde 1.8 küçüldüğünü açıklamıştı.
Commerzbank’a göre yüzde 4.5 daralma, ekonomi için ‘felaket’ düzeyde. Banka bunu şu örnekle açıklıyor: “Ekonominin sonraki 3 çeyrek boyunca aynı oranda daraldığını düşünün. Bu 2017’nin ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 16.8 daralmaya işaret ederdi.”

“2017’de büyüme çok zor”

2017’ye baz etkisi ile düşük büyüme ile girileceğini öngören Commerzbank, ekonominin 2017’de büyüme kaydetmesinin oldukça zor olduğunu savundu.

“Türkiye ekonomisinin mevcut durumu oldukça kötü. Büyüme verileri de bunu gösterdi” diyen Commerzbank, “Ancak gerçekte durum daha kötü ve 2017’ye ilişkin bütün tahmin tamamen masal” ifadelerini kullandı.

2017 için Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 3.1, kendilerinin ise yüzde 1.9 büyüme beklediğini hatırlayan banka, önümüzdeki aylarda çok sert aşağı yönlü revizyonların geleceğini tahmin etti.

Commerbank’a göre bu zaten baskı altında olan TL için zor dönemin devam edeceği anlamına geliyor.