Türkiye'de basının hali: Reuters'in Esad yalanına balıklama atlayanlar

Reuters'in yaptığı ve Türkiye'de basının üzerine atladığı Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik sözlerinin Rusya tarafından desteklenmediği haberi asparagas çıktı.

Türkiye'de basının hali: Reuters'in Esad yalanına balıklama atlayanlar

Reuters’in yaptığı ve Türkiye’de basının üzerine atladığı Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik sözlerinin Rusya tarafından desteklenmediği haberi asparagas çıktı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, geçtiğimiz hafta Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda, Suriye’de kaybedilen toprakların yeniden kazanılacağına dair kararlılığını ifade etmesi uluslararası bazı medya kuruluşlarını rahatsız etti.

Reuters’den “Rusya Esad’dan rahatsız” yalanı

Reuters yaptığı haberde 2006 yılından beri Birleşmiş Milletler’de (BM) diplomat olarak görev yapan Vitaly Churkin’in Kommersant gazetesine yaptığı açıklamaların, Rusya’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünün yeniden kazanması kararlılığından memnun olmadığını ortaya çıkardığını iddia etti.

Reuters’in değerlendirmelerine göre Rus diplomat Kommersant’a yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Suriye’deki krize politik, diplomatik ve askeri olarak çok ciddi yatırımlarda bulunduğunu ve Esad’ın Münih’te sonuca bağlanan kararlara uygun şekilde davranması gerektiğine dair uyarıyor.

Türkiye basını haberin üzerine atladı

Reuters, Churkin’in ifadelerinin, Rusya’nın yürüttüğü diplomatik görüşmelerle, Esad’ın duruşunun uyumlu olmadığını ifade ettiğini iddia ederken, Rus diplomatın Suriye krizi konusunda Esad’ın Rusya’nın önderliğini kabul etmesi gerektiğini, bunun gerçekleşmemesi durumunda Suriye’nin zorlanacağını belirttiğini söylüyor.

Haberde, Churkin’in yorumlarında, Esad’ın ifadelerinin “siyaseten” söylenmiş olabileceğini belirttiği iddia edilirken Rus diplomatın “Bir ifadeye bu kadar fazla önem vermek ve dramatikleştirmeye gerek yok. Bu kadar yüksek bir mevkide bulunan bir insanın ne söylediğini değil, nihai olarak ne yaptığını baz alarak hareket etmeliyiz.” dediği belirtiliyor.

Türkiye’de Reuters’in bu haberi tüm gazete ve televizyonlarda işlenirken Rus haber ajansı Tass haberin aslını ortaya koydu.

Tass: Rusya Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü gözetiyor

Öte yandan Rus haber ajansı Tass, Reuters’te yayınlanan haberi “Rusya, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü gözetiyor. Kommersant’a konuşan Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin Kürdistan’ın kuruluşunun bu iki ülkeyle birlikte Türkiye’nin de dağılmasına yol açacağını söyledi” sözleriyle yayınladı.

Tass’ın haberine göre Churkin “Suriye’nin ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz ve elbette Kürtlere de saygı duyuyoruz.” diyerek Kürtlerin Irak’ta ülkenin geri kalanından çok daha rahat yaşadıkları kendi bölgelerine sahip olduğunu belirtti.

“Kürtlerin ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine inanıyoruz, ancak bu devletlerin çözülmesine yol açmamalı. Aksi takdirde krize yol açacak gelişmeler yaşanır” ifadelerini kullanan Rus diplomat “Kürdistan’ı kurmaya başlamaları, bu üç ülkenin bölünmesine neden olabilir; Türkiye, Suriye ve Irak.” dedi.

Churkin böyle bir durumun bölgede büyük bir etnik çatışmaya kapı açacağını “Bu durum, Bosna’da gerçekleşen Hırvatların ve Sırpların ayrışma girişimlerinin etnik temizlik ile sonuçlanmasına benzer. Bunlar oldukça acı verici ve kanlı sonuçlara yol açabilir ve bunlardan kaçınmak daha iyi. Kürtlerin ulusal taleplerini gerçekleştirebilecekleri ve Ortadoğu’nun temel kurallarını görmezden gelmeden rahatlık içinde yaşayabilecekleri bir formül bulmak daha iyi olur.” sözleriyle belirtti.

Esad: Suriye’de ateşkes, toprakların geri alınmasından sonra uygulanabilir

Münih’te gerçekleşen görüşmelerde, henüz somut bir adım atılmamasına karşın, ateşkes uygulanması yönünde bir karar çıkmış, sonrasında AFP’ye röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’de ulusal bir ateşkesin, toprakların geri alınmasından sonra uygulanabileceğini belirtmişti.